Legalább tizenegy halálos áldozata volt az indonéziai nagy vulkánkitörésnek

2023.12.04. 07:38
Holtan találtak tizenegy hegymászót Indonéziában hétfőn, miután kitört a szumátrai Marapi vulkán – közölte egy helyi mentőtiszt. Hozzátette, a veszélyes körülmények miatt ideiglenesen leállították a további 12 eltűnt személy keresését.

Vasárnap tört ki az indonéziai Szumátra szigetén található Marapi vulkán, amely fölött három kilométer magas füstoszlop kígyózott.

 A kitörés időpontjában körülbelül 70 túrázó volt a tűzhányón, ezért mentőegység indult a vulkánhoz, hogy biztonságos helyre vigye őket.

A helyi kutató-mentőcsapat hétfőn 11 holttestet talált a vulkánnál.

Hozzátették, három túlélőt sikeresen kimentettek a helyszínről – írta a Reuters. A mentőcsapatok összesen 49 hegymászót evakuáltak a Marapi környékéről, sokuk égési sérüléseket szenvedett. Azonban miután a vulkán ismét kitört, 

a mentőegységek ideiglenesen felhagytak a kereséssel.

„Túl veszélyes, ha most folytatjuk a keresést” – közölte a csapat szóvivője, Jodi Haryawan, aki elmondta, még 12 eltűnt személyt tartanak számon.

A Marapi az egyik legaktívabb vulkán Szumátra szigetén, legnagyobb kitörése 1979 áprilisában volt, akkor 60 ember halt meg.

Indonézia a kontinentális lemezek ütközése mentén kialakult, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol igen gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések. Az országban nagyjából 130 aktív vulkán található.