Sokan meghaltak Tanzánia északi részén földcsuszamlásokban

2023.12.04. 06:52
Legkevesebb 47 ember meghalt és 85 megsérült Tanzánia északi részén a heves esőzéseket követő földcsuszamlásokban – közölte az MTI vasárnap a helyi hatóságok tájékoztatása alapján.

A földcsuszamlás Tanzánia negyedik legmagasabb hegyének, a 3420 méter magas Hanang lejtőjén történt. A víz és a sár házakat sodort el a fővárostól, Dodomától 300 kilométerre északra található Katesh városában a kora reggeli órákban.

A hatóságok tájékoztatása szerint a heves esőzés szombaton kezdődött a térségben, amely következtében számos utcát járhatatlanná tett a víz, a sár és a kidőlt fák.

A földcsuszamlás miatt meghalt 47 ember és 85 megsérült.

A hatóságok attól tartanak, hogy a rendrakási munkálatok során további áldozatokat találhatnak. Samia Suluhu Hassan elnök segélyszállítmányok küldését rendelte el a térség rászorulóinak.

A tanzániai vöröskereszt a nagyjából tízezer lakosú városról videófelvételt tett közzé, amelyen sárlavinák által félig betemetett autókat és a házak törmeléke alól holmijukat menteni próbáló embereket lehetett látni.

Kelet-Afrika országai évtizedek óta nem tapasztalt aszállyal küzdöttek korábban, most pedig hetek óta tartó özönvízszerű esőzésekkel és árvizekkel szembesülnek az El Nino időjárási jelenség következtében. A régióban százak haltak meg az ítéletidő miatt.