Tizenöt év börtön után szabadult Peru volt elnöke, Alberto Fujimori

2023.12.07. 07:08
Kiengedték a börtönből Peru korábbi elnökét, Alberto Fujimorit. A korrupcióval és az emberi jogok megsértésével vádolt exelnök 15 év után szabadult zárkájából.

A perui alkotmánybíróság korábban 25 év börtönbüntetésre ítélte Alberto Fujimorit korrupció és az emberi jogok megsértése miatt. A volt elnököt többek között két gyermeke, Kenji és Keiko Fujimori várta a börtönnél – írta a BBC.

Támogatói szerint Alberto Fujimori volt az az elnök, aki megmentette Perut a terrorizmustól és a gazdasági összeomlástól. Mások számára viszont tekintélyelvű, hataloméhes ember volt, aki ellehetetlenítette az ország demokratikus intézményeinek működését, hogy megőrizze hatalmát.

Mint írtuk , a 85 éves exelnöknek utóda, Pedro Pablo Kuczynski adott elnöki kegyelmet humanitárius okokra, megromlott egészségére hivatkozva 2017-ben, de ezt a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította, és megsemmisítette.  A testület döntését azonban 2022 márciusában az alkotmánybíróság megváltoztatta, kimondva, hogy Fujimori mégis kiszabadulhat, vagyis a kegyelem így ismét hatályba lépett.

Fujimori 1990 és 2000 közötti hivatali ideje alatt a biztonsági erők szigorúan lecsaptak a baloldali és állítólag felforgató erőkre, a parlamentet pedig megfosztották hatalmától. Abban az időben az államot a Fényes Ösvény maoista terrorszervezet fenyegette, amely ellen könyörtelenül léptek fel az állami hatóságok. Fujimorit 2000-ben vádolták meg korrupcióval, ami miatt Japánba menekült. Chilében fogták el öt évvel később, ahonnan kiadták Perunak.

Ezt követően több ügyben is elmarasztalta a bíróság. A legsúlyosabb ítéletben gyilkosság, emberrablás és testi sértés miatt mondták ki bűnösnek a Grupo Colina halálbrigád tevékenysége miatt, amely baloldaliakkal vagy annak bélyegzett emberekkel végzett Fujimori elnökségének első éveiben.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM