18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Bekeményít az EU, szigorítják a legnagyobb felnőttfilmes oldalakra vonatkozó szabályokat

2023.12.20. 17:32
Az Európai Unió új, digitális szolgáltatásokról szóló törvénye értelmében 2024 februárjától szigorúbb szabályok vonatkoznak három pornóoldalra. Az oldalaknak több biztonsági intézkedést is be kell vezetniük, különös tekintettel a kiskorúak védelmére.

A digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) új szabályai a Pornhubot, a Stripchatet és az XVideost érintik, amelyek „nagyon nagy online platformnak”, azaz VLOP-nak számítanak, ugyanis átlagosan több mint 45 millió havi felhasználójuk van az Európai Unió tagországaiban.

Az új szabályozás értelmében

a VLOP-oknak többek között meg kell könnyíteniük felhasználóik számára az illegális tartalmak megjelölésének lehetőségét, a tartalommoderálási döntések fellebbezésének eszközeit, valamint meg kell erősíteniük rendszereiket a kiskorúak biztonsága érdekében.

Az Európai Bizottság (EB) hozzátette: a három oldalnak több működési adatot is nyilvánossá kell tennie, valamint évente egyszer egy független vizsgálóbizottság rendelkezésére kell azokat bocsátania.

Az EB szerint ezek az intézkedések „megerősítik és védik az online felhasználókat, beleértve a kiskorúakat is, és ha szükséges, akkor mérséklik a szolgáltatásokból eredő visszatérő kockázatokat”. A bizottság hozzátette, figyelemmel fogja kísérni az érintett oldalak működését annak érdekében, hogy megbizonyosodjon a szabályok betartásáról. 

Az Engadget hangsúlyozta, a három pornóoldalra így ugyanazok a szigorú adatvédelmi szabályok vonatkoznak, mint a Facebookra, az Instagramra, az X-re és a TikTokra.

A PornHub tiltakozott

 „A Pornhub felmérése szerint az elmúlt hat hónapban átlagosan 33 millió havi felhasználója volt az Európai Unióban, így az oldal vitatja az EU azon állítását, hogy több mint 45 millió havi felhasználóval rendelkezik” – reagált a szabályozásra a Pornhub.

Az Európai Bizottság egyelőre nem reagált a felnőttfilmes oldal közleményére.

Az Engadget hangsúlyozza, ha az oldal nem tartja be a szabályozást, súlyos szankciókkal nézhet szembe. Az EU pénzbírsággal, de szélsőséges esetben akár a hozzáférhetőség blokkolásával is sújthatja az oldalt.