Így kerülhetjük el a cukorbetegséget, ha nem akarunk vagyonokat költeni
További Külföld cikkek
- Mianmarban a junta több ezer foglyot enged szabadon tömeges amnesztia keretében
- Még a beiktatása előtt ítéletet hoznak Donald Trump büntetőperes ügyében
- Katonai segítség érkezett Haitire az elharapódzó bandaháborúk miatt
- Szexuális visszaélés miatt 167 beteg perelt be egy amerikai szülész-nőgyógyászt
- Donald Trump megint beszólt a briteknek, ezúttal kényes szektort bírált
Természetesen a növényi alapú étkezést is lehet egészségtelenül csinálni, ha nem korlátozzuk a feldolgozott vagy túlontúl cukros élelmiszerek fogyasztását. A brit Biobank tanulmánya szerint a növényi alapú táplálkozást folytató emberek négy kategóriába sorolhatók – írja a CNN.
A legjobb 25 százalékba azok tartoztak, akik növényi étrendjük részeként csak kis mennyiségben fogyasztottak cukros és finomított ételeket. A legrosszabb réteget azok képezték, akiknél túlnyomó többségben voltak a feldolgozott vagy finomított növényi élelmiszerek.
A tanulmány azt is kimutatta, hogy akik korlátozták az egészségtelenebb ételek fogyasztását, 24 százalékkal csökkentették szervezetükben a cukorbetegség kockázatát, szemben korlátokat nem alkalmazó társaikkal.
A legegészségesebben táplálkozó embereknél javult a testtömegindex száma, valamint vércukorszintjük is jóval alacsonyabb volt.
A legmeglepőbb azonban az volt, hogy a cukorbetegségre genetikailag hajlamos embereknél is szinte a nullára csökkent a megbetegedés esélye, és az elhízás kockázata is csökkent.
Miben rejlik a növények ereje?
Első alkalommal mutattuk ki, hogy az egészséges növényi alapú étrendnek köszönhetően az anyagcsere, valamint a máj és a vese működésének javulása magyarázatot adhat arra, hogy ez a diéta hogyan csökkentheti a kettes típusú cukorbetegség kockázatát
– fogalmazott Aedin Cassidy, a Queen University Belfasti Globális Élelmiszer-biztonsági Intézetének professzora.
A növényi alapú étkezés nagyban befolyásolja számos antidiabetikus mechanizmus működését szervezetünkben, mint például a vércukor- és lipidszintet, és a testzsír csökkentését.
Az elemzés „a máj egészségi állapotának szempontjait és a gyulladás egyéb mértékeit vizsgálta, és feltárta, hogy ezek miként kapcsolhatók össze az étrenddel és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatával”. Ok-okozati összefüggést még nem találtak, de annyi biztos, hogy a jelenlegi eredmények stabil alapot biztosítanak a jövőbeli kutatásoknak.
Annyit azonban már biztosan kijelenthetünk, hogy a növényi alapú étrend nagy szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség csökkentésében.