Az egyetemi campuson törték rá az ajtót egy iszlamista hallgatóra Franciaországban

2023.12.23. 13:38
Véres terrortámadást hiúsíthatott meg a francia titkosszolgálat. Szombaton hajnalban egy harmadéves egyetemi hallgatót rángattak ki az ágyából a kommandósok, miután pénteken reggel az Országos Terrorelhárítási Ügyészség (PNAT) négy embert tartóztatott le az ország északkeleti részén található Nancyban, Vandoeuvre-lès-Nancyban és Toulban.

L’Est Republicain értesülései szerint az öt gyanúsított ellen „terrorbűnözők egy vagy több, személyi sérülést okozó bűncselekmény előkészítésére irányuló összeesküvése ügyében” folyik vizsgálat.

A PNAT az esetet olyan súlyosnak ítélte meg, hogy maga kezdte meg az eljárást.

Csendes és visszahúzódó volt a letartóztatott fiatalember 

„Valamennyiüket rendőrségi őrizetbe vették, és Párizsba szállították” – közölte a terrorelhárítási ügyészség. Mint mondták: a Büntető törvénykönyv terroristákra vonatkozó passzusai alapján készítik elő az ügyet.

Nagy zajra ébredtem pontosan reggel 6:39-kor

– számolt be a L’Est Republicain portálnak egy szemtanú, aki még aludt, amikor a terrorelhárító egység megérkezett. „Csuklyában voltak, feketébe öltöztek, és azt kiabálták, hogy »rendőrség, rendőrség!«. Betörték az ajtót, bementek a szobába, és elvitték a megbilincselt férfit” – folytatja az egyetemi város lakója.

Amikor néhány diák megpróbálta megnézni, mi történik a folyosón, a rendőrök az ajtókilincset fogva akadályozták ezt meg

– folytatja a szemtanú, aki nem ismerte a letartóztatott fiatalembert. Csak elhaladtunk mellette, de nem keresett kapcsolatot, nem beszélt, és inkább visszahúzódó volt, vagy félénk” – tette hozzá a hallgató.

„Fenntartani a rendkívüli éberséget”

Gérald Darmanin belügyminiszter pénteken felszólította a prefektusokat, hogy a karácsonyi és vízkereszti ünnepek alkalmából „tartsák fenn a rendkívüli éberséget”, tekintettel a „továbbra is súlyos terrorfenyegetettségre” – számolt be a Le Figaro.

Öt évvel ezelőtt, 2018. december 11-én Kelet-Franciaországot megrázta a strasbourgi karácsonyi vásár elleni támadás, amelynek következtében öten meghaltak, és tizenegyen megsérültek.

Félni kell-e Meurthe-et-Moselle-ban, Nancyban vagy máshol egy karácsonyi vásár elleni támadástól? – tette fel a kérdést a lap. Ha igen – folytatta a cikk szerzője –, mindez része volt-e a gyanúsítottak terveinek?