Magyar túlélő a japán földrengés után: Ez a legdurvább természeti katasztrófa, amit megtapasztaltam

2024.01.01. 13:21
7,6-os erősségű földrengés rázta meg hétfőn Japánt. A Meteorológiai Hivatal cunamiriadót adott ki, a hatóságok pedig felszólították az érintett területek lakosait, hogy meneküljenek magasabban fekvő vidékekre.

Mint arról az Index is beszámolt, hétfő délután 7,6-os erősségű földrengés rázta meg Japán nyugati részét. A Japán Meteorológiai Szolgálat az Isikava prefektúrában található Noto-félszigeten történt földmozgás után cunamiriadót adott ki a tengerpart mentén fekvő Isikava, Niigata és Tojama prefektúrákra.

A Blikknek egy magyar túlélő számolt be arról, hogyan menekült meg a cunami elől. Váradi Fruzsina elmondta, hogy a vonaton, amivel utazott, mindenki telefonján egyszerre szólalt meg az előre telepített központi földrengésriasztó, majd a vonat vészfékkel megállt. Mivel a szigetországban nem ritkák a földrengések, így az utasok nem estek pánikba, ugyanakkor tudták, hogy baj van.

A vonatról az utasokat leszállították, és egy épület tetejére terelték őket. 

Tudtuk, hogy földrengés volt, és nagy cunamit várnak a szakértők. Az első hírek 5 méter magas vízoszlopról szóltak, az pedig rendkívül veszélyes. Ez a legdurvább természeti katasztrófa, amit megtapasztaltam, pedig éreztem már földrengést, amióta itt élek. Ilyenkor azt kell tenni, amit mondanak. Kezdett sötétedni, hideg volt, és nem tudtam, fent kell-e éjszakáznom a tetőn

– számolt be a történtekről Fruzsina.

Az épület, amibe az utasokat beterelték, egy cunami esetére kijelölt óvóhely, itt kaptak forró teát is. Fruzsina végül nem éjszakázott itt, a barátja hazavitte, azonban egyelőre a természeti katasztrófa miatt a munkahelyére továbbra sem tud eljutni.