Igazi földi pokollá változott Japán

2024.01.05. 15:41
Hétfőn pusztító földrengés rázta meg Japánt, aminek következtében rengeteg otthon romba dőlt, és sokakat még most is keresnek a romok között. Wajimát, a méltán népszerű tengerparti várost sújtotta leginkább a természeti katasztrófa.

7,5-ös erősségű földrengés érte Japánt hétfőn, a legtöbb kárt a közkedvelt üdülőváros, Wajima szenvedte el. A tengerparti városban szinte az összes ház romba dőlt, és jelenleg is 242 eltűnt személy után kutatnak a romok közt − írja a CNN.

Fuimo Kishida miniszterelnök csütörtökön úgy fogalmazott,

a helyzet kritikus, de mindent megteszünk, hogy a katasztrófától számított első 72 órában minél több embert megtaláljunk és megmentsünk, ugyanis ez idő alatt van a legtöbb esélyünk minderre.

Egy természeti katasztrófa után az első 72 órát nevezik az aranyidőszaknak a túlélők megtalálása szempontjából, mivel ezt követően a csapdába esett vagy sérült emberek állapota rohamosabban romolhat.

Péntek reggelig összesen 92 halottról jelentettek, és az eddig megmentett emberek ellátása is akadozik, ugyanis nem tudnak elegendő élelmiszert, vizet vagy meleg ruhát biztosítani számukra. 

Akik túlélték a katasztrófát, most a városházán, valamint a még egyben maradt emeletes házak folyosóin próbálják meghúzni magukat. 

Ez maga a pokol, sosem tapasztaltam még ilyesmit. Az utórengések is nagyon ijesztőek, olyan, mintha felnyomódna alattam a talaj

− fogalmazott az egyik túlélő és hozzátette, most elsődleges céljuk, hogy újraépítsék életüket, és méltósággal eltemessék szeretteiket, akiket elvesztettek a katasztrófában.