Szörnyű részletek derültek ki a magyar rendszámú terepjáró horvátországi balesetéről

afp.com-20150924-PH-PAR-Par8284620-highres
2024.01.06. 17:04
Két személygépkocsiban három halott, tizenkét sérült – ez a tragikus mérlege a hajnali órákban a horvátországi A1 autópályán történt balesetnek. Mint kiderült, a szerencsétlenséget okozó, magyar rendszámú terepjárót nagy valószínűséggel egy embercsempész vezette, az autóban bevándorlók ültek.

Az áldozatok és sérültek szokatlanul magas számának magyarázata, hogy a balesetet okozó, magyar rendszámú, hétszemélyes Mitsubishi terepjáróban a sofőr tizenegy vagy még több utast szállított.

Nagy valószínűséggel migránsokat – írta a Jutarnji list.

A Zágráb irányába tartó, magyar rendszámú terepjáró átszakította a szalagkorlátot, és frontálisan ütközött a Rijeka felé közlekedő személygépkocsival. „A füst ellenére láttam, hogy az Alfa Romeo utasai, egy férfi és egy nő a helyszínen szörnyethaltak” – nyilatkozta a tragédia egyik szemtanúja, aki közvetlenül a terepjáró mögött haladt.

Az Alfa hátsó ülésén egy 16 éves fiú aludt, a hétüléses Mitsubishiben azonban a szemtanú szerint összesen tizenketten voltak.

A sötét bőrszínből ítélve szemlátomást migránsok

– mondta a férfi, és hozzátette, hogy ők mindannyian kizuhantak a terepjáróból. Egyikük azonban talpra állt, és elmenekült. „Talán meg sem sérült, így az is elképzelhető, hogy összesen tizenhárman voltak a Mitsubishiben” – idézte fel a történteket még mindig a sokk hatása alatt a szemtanú.

A hatóságok egyelőre nem szolgáltak hivatalos magyarázattal arról, hogy hányan ültek a terepjáróban,

A balesetet okozó terepjáró vezetője is a helyszínen életét vesztette. Személyazonosságát eddig nem sikerült kideríteni.

Az ütközés erejére utal, hogy a terepjáró motorja kiszakadt a karosszériából.

A sérültek fele gyermek

A hajnali 1:40-kor bekövetkezett tragédia körülményeit a nyomozás addigi eredményei alapján az államügyész foglalta össze, aki megerősítette, hogy a magyar rendszámú, ismeretlen személyazonosságú sofőr okozta a balesetet az A1 autópálya 48. kilométerénél.

A balesetben életét vesztette a horvát rendszámú autó 48 éves vezetője és a mellette ülő 47 éves nő, illetve a szerencsétlenséget okozó, magyar rendszámú autó vezetője – közölte Vera Magdic-Bizanovic, aki tizenkét sérültről számolt be. A sérültek fele gyermek, akiket Rijekában, Ogulinban, Karlovacon és Zágrábban ápolnak – jelentette a KAportal.

Nagyon nehéz bármit is mondani a súlyos sérült kilátásairól – nyilatkozta Tomislav Cuti, az egyik zágrábi kórház traumatológiájának vezetője azok után, hogy megműtötte a terepjáró egyik gerincsérült, 15 éves utasát, akiről kiderült, hogy egyiptomi származású. A tizenéves most stabil állapotban van.

Egyiptomi és szír sérültek

Nem sokkal a szörnyű szerencsétlenség után egy videót is megosztottak a baleset helyszínéről.

Súlyosan sérült az Alfa Romeo hátsó ülésén alvó fiú is. A karlovaci kórház igazgatója azt is közölte: a többi sérült külföldi, jobbára egyiptomi. Ketten azonban válságos állapotban vannak, és az életükért küzdenek – jelentette ki az ogulini kórház igazgatója. Az egyik 1995-ben, a másik 1996-ban született, és feltehetően szírek – véli Davor Vukelja.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport