18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Az ecuadori elnök: Háborúban állunk a drogbandákkal

2024.01.11. 13:24
Daniel Noboa ecuadori elnök több tucat bűnbandát nevezett terrorista csoportnak országában, miután a csoportok folyamatos támadásokkal tartják rettegésben a helyieket. Az elnök szerint „háborús helyzet” alakult ki.

Ecuador elnöke, Daniel Noboa kijelentette, országa „háborúban áll” a helyi drogbandákkal, amelyek több mint 130 börtönalkalmazottat tartanak túszként fogva, valamint betörtek az ecuadori TC televízió stúdióiba élő adás közben, és túszul ejtettek néhány dolgozót.

The Guardian hangsúlyozza, az országban már hétfőn hatvannapos szükségállapotot hirdettek, miután a hírhedt bűnszövetkezet, a Choneros vezetője megszökött a börtönből.

A közösségi médiában több felvétel is azt mutatja, hogy az utcákon elszabadult a pokol a bűnbandák miatt, amelyek tagjai autókat robbantanak fel és rendőröket ölnek meg. Az ecuadori hatóságok megerősítették, hogy két rendőr is meghalt a támadásokban.

„Küzdünk a kábítószer-bűnözés és terrorizmus ellen” – mondta Daniel Noboa egy szerdai rádióinterjúban. 

Háborús állapotban vagyunk, és nem adhatjuk fel!

– mondta az elnök, aki az erőszakhullámra válaszul kedden rendeletet adott ki, amelyben csaknem kéttucatnyi bandát nevezett meg terrorista csoportnak, és felhatalmazta az ecuadori katonákat, hogy „semlegesítsék” a bűnöző csoportokat „a nemzetközi humanitárius jog keretein belül”.