Kezeletlen betegségben meghalt egy belorusz politikai fogoly

2024.01.16. 06:12
Kezeletlen tüdőgyulladásban meghalt Vadzim Hraszko bebörtönzött belorusz ellenzéki aktivista – közölte hétfőn a Vjaszna Emberi Jogi Központ.

A jogvédő szervezet szerint az 50 éves férfit, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bírálóját csak akkor szállították kórházba, amikor már menthetetlen volt. Január 9-én hunyt el, temetését pénteken tartották Minszkben.

A Vjaszna szerint Hraszko a negyedik fehérorosz politikai fogoly, aki meghalt a börtönben azóta, hogy Lukasenka vitatott győzelme a 2020-as választásokon heves tüntetéseket váltott ki.

Az informatikus Hraszkót tavaly augusztusban ítélték három év munkatáborra azért, mert adományokkal támogatott a hatalom által szélsőségesnek minősített ellenzéki csoportokat.

A hatalom túlkapásait dokumentáló Vjaszna Központ adatai szerint több mint 1400 politikai fogoly van Fehéroroszországban, sokan közülük azért, mert részt vettek az elcsaltnak tartott elnökválasztást követő tüntetéseken.

A Vjaszna szerint a politikai elítélteket nyomorúságos körülmények között tartják fogva, és számuk egyre nő. Hraszko egy Vityebszk melletti büntetőtelepen raboskodott, ahol egy szabadult rab beszámolója szerint sárga megkülönböztető jel viselésére kötelezik a politikai elítélteket, és a fegyőrök gyakran bántalmazzák és megszégyenítik őket – írja az MTI. 

Szvjatlana Cihanouszkaja száműzetésben élő fehérorosz ellenzéki vezető az újabb halálesettel összefüggésben azzal vádolta Lukasenka „bűnös rezsimjét”, hogy szántszándékkal hagyja meghalni a beteg foglyokat.