Elsüllyedt egy diákokat szállító hajó Indiában, legalább 14 ember meghalt

2024-01-18T184947Z 1027229082 RC2CK5AF9QYI RTRMADP 3 INDIA-ACCID
2024.01.19. 08:17
Halálos hajóbaleset történt az indiai Vadodara városban, a Harni-tónál csütörtökön, a tragédiában meghalt több diák és két tanár is. Szemtanúk szerint a hajó túlterhelt volt, és a gyerekek nem viseltek mentőmellényt.

Legalább 12 diák és két tanár fulladt bele a Harni-tóba csütörtökön, miután felborult az iskolás utasokkal teli hajó. A gyerekek hajókirándulásra indultak, azonban a jármű nem érte el a partot – írta a BBC.

A hatóságok közölték: mentőegységeik nagy erőkkel kutatnak a túlélők és az áldozatok felkutatásáért. Hozzátették, az ügyben két embert vontak felelősségre, akiket őrizetbe vettek.

Sajtóinformációk szerint eddig tizennyolc diákot és két tanárt sikeresen kimentettek a vízből, őket kórházban ápolják. Bár az incidens pontos oka egyelőre nem ismert, szemtanúk szerint a hajót túlterhelték. Úgy tudni,

A VÍZI JÁRMŰ BEFOGADÓKÉPESSÉGE MAXIMUM 14 FŐ VOLT, AZONBAN KÖRÜLBELÜL 27-EN TARTÓZKODTAK A FEDÉLZETEN.

A történtek után a szülők felháborodásuknak adtak hangot, miután a gyerekek többsége nem viselt mentőmellényt. Harsh Sanghvi szövetségi miniszter elmondta, a 27-ből mindössze 10 diákon volt mellény, ami azt jelenti, hogy a hajózás szervezői nem tartották be a biztonsági előírásokat.

 Ez [a baleset] a hanyagság eredménye. A rendszer, a kormány és az iskola felelőssége

– mondta az egyik szülő, hozzátéve, hogy az iskola nem is tájékoztatta a gyerekek hozzátartozóit a kirándulásról. Naushin Gandhi, az egyik meghalt diák nővére a The Times of India lapnak elmondta, hogy az iskola korábban egy vízi parkba akarta vinni a gyerekeket, és nem volt szó hajókázásról.

A BBC emlékeztet, az effajta balesetek meglehetősen gyakoriak Indiában. Tavaly például kísértetiesen hasonló tragédia történt, amikor tizennyolcan meghaltak egy hajószerencsétlenségben a dél-indiai Malappuram körzetben.

A halálos áldozatok többsége gyerek volt, akik az iskolai vakáció idején indultak hajókirándulásra. A hatóságok szerint a felborult hajó fedélzeten több mint 30-an voltak.

(Borítókép: Egy daru kihúzza a Harni-tóban felborult csónakot, amelyben gyerekek és tanárok voltak Vadodarában, Indiában 2024. január 18-án. Fotó: Stringer / Reuters)