A választás előtt egy héttel gyilkoltak meg egy képviselőt Pakisztánban

Marton Máté
2024.02.01. 20:15
Szerdán lelőttek egy ellenzéki képviselőt a saját kampányeseményén, Pakisztán Hajber-Pahtunhva tartományában. A dél-ázsiai országban egy hét múlva előrehozott választást tartanak, azonban a hajrában egyre több az erőszakos incidens.

Életét vesztette egy fegyveres támadás után egy pakisztáni képviselő, Rahen Zeb Khan – tudósít róla a CNN.

A fegyveresek egy piactéren nyitottak tüzet Zeb Khan autójára, aki egy kampányeseményt tartott a helyszínen. A támadásban rajta kívül további három személy sérült meg súlyosan.

A merényletért a Horászáni Iszlám Állam (ISIS) vállalta a felelősségét, amely a hírhedt terrorszervezet közép-ázsiai ágazata.

Az iszlám fundamentalisták már régóta a – történelmi megnevezéssel – Horászán régió országainak (köztük Pakisztán északi részének) politikai destabilizálásán munkálkodnak, hogy a jelenlegi államok helyett egy új iszlám kalifátust hozzanak létre.

Rahen Zeb Khan esete egyébként nem rendhagyó, mivel egy hónapon belül ez már a második olyan eset volt, amikor a tartomány egyik képviselőjelöltje merénylet áldozata lett – január 10-én egy ajtóról-ajtóra járó független képviselőjelöltet gyilkoltak meg.

A merényletek azonban csak a február 8-i választást előtti kaotikus események egyik szegmense. Szintén a Zeb Khan elleni merénylet napján, szerdán történt, hogy Beludzsisztán tartományban megtámadták a Pakisztáni Néppárt több jelöltjének lakását és irodáját, de a másik párt, a Pakisztáni Muszlim Liga választási irodáját is támadás érte.

ezeknek a támadásoknak pedig legalább 15 sérültje van.

A pártok elleni erőszakos cselekedetekért egy másik szeparatista szervezet, a Beludzsisztáni Felszabadítási Hadsereg vállalta a felelősséget.

A szerdán meggyilkolt képviselőjelölt, Rehan Zeb Khan hivatalosan függetlenként indult volna a választáson, viszont a korábbi miniszterelnök, Imrán Hán, Pakisztáni Mozgalom az Igazságért (PMI) nevű pártja támogatta. A korábbi kormánypárt színeit azért nem ölthette magára nyilvánosan, mert a PMI-t a pakisztáni legfelsőbb bíróság még korábban eltiltotta a választáson való elindulástól – egyesek szerint az ítélet a hadsereg nyomására született.

Véres kampányok

A pakisztáni politika a merényletek és robbantások mellett eseménydús héten van túl. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a dél-ázsiai ország korábbi miniszterelnökét Imrán Hánt és feleségét a héten 14 év börtönre ítélték korrupció miatt, ráadásul a 71 éves egykori kormányfőt 10 évre eltiltották a közügyektől.

Az ország történetében gyakoriak a katonai puccsok, a politikai helyzet pedig annyira instabil, hogy még egyetlen miniszterelnök sem tölthette ki végig a mandátumát.

Viszont a most elítélt Hán volt Pakisztán történetének az első kormányfője, akit nem katonai puccsal, hanem kicsit barátságosabb módon, egy bizalmatlansági indítvánnyal távolítottak el a tisztségéből.

A 2022-es alkotmányos válság óta Pakisztánban nem teljesen világos, hogy a hatalom a hadseregnél vagy a parlamentnél összpontosul-e. A 240 millió lelket számláló ország lakossága február 8-án járulhat a szavazóurnákhoz, azonban többen is attól tartanak, hogy a választás nem lesz tiszta.