Hiénák öltek embert egy kenyai egyetem közelében

2024.02.07. 10:46
Portyázó hiénák megöltek egy embert, kettőt pedig megsebesítettek a kenyai főváros határán, a Nairobi Nemzeti Park tőszomszédságában működő Multimédia Egyetem közelében – közölték kedden a helyi hatóságok.

Az egyik sérült, Kevin Mwendwa egyetemi hallgató az egyik hüvelykujját vesztette a nemzeti park mentén vezető úton hétfő éjjel történt támadásban. A kenyai vadvédelmi hatóságnak (KWS) helyszíni vizsgálatára küldött csapata ezután találta meg a halálos áldozat testrészeit. Az Anthony Pasha néven azonosított férfival rokonai szerint tűzifa gyűjtése közben végeztek a hiénák.

A KWS szakemberei altatólövedékkel ártalmatlanná tettek és megvizsgáltak egy környéken bóklászó hiénát annak megállapítására, hogy hordoz-e veszettséget vagy más betegséget, majd megkezdték a környező hiénafalkák felkutatását.

A hiénatámadás után az egyetem több száz hallgatója tartott forgalomkorlátozó utcai tüntetést Nairobiban, illetve azon az úton, ahol a támadások történtek, hogy a főváros környékén jelenleg szabadon bóklászó vadállatok elleni elégtelen biztonsági intézkedések miatt tiltakozzanak. A rendőrség könnygázt vetett be a tömeg feloszlatására.

Az egyetem nem biztonságos, mert a nemzeti park közelében vagyunk. A kormánynak talán korlátoznia kellene az állatok mozgását

– mondta a tüntetésen a Multimédia Egyetem egyik hallgatója.

A Nairobi peremén egyre gyakoribb hiénatámadások miatt – amelyeknek legutóbb egy tízéves helyi kisfiú is áldozata lett – a vadvédelmi hatóság januárban útmutatót adott ki az alapvetően dögevő vadállatokkal való helyes viselkedésről.

Ha hiénával találkozunk, addig ne mozduljunk, amíg ő nem teszi. Hogy elriasszuk, legyünk hangosak, nézzünk agresszívan a szemébe, és tűnjünk ijesztőnek!

– tanácsolták.