Megrázó részletek derültek ki a Monacóban meghalt magyar siklóernyős zuhanásáról

2024.02.07. 18:46
Újabb részletek derültek ki a Monacóban meghalt magyar siklóernyős tragédiájáról. A férfi 130 méter magasságban repült, amikor pörögve zuhanni kezdett, majd becsapódott a földbe. A baleset okát egyelőre senki sem tudja.

Mint arról az Index is írt, február 4-én, vasárnap riasztották a mentőket a monacói Chemin des Vallières-hez egy halálos siklóernyős baleset miatt. Mint később kiderült, az áldozat egy magyar férfi volt.

A balesetről egy szemtanú részletesen is beszámolt. A Blikk szerint az illető azt mondta, a 37 éves magyar férfi pörögve zuhant, majd a földbe csapódott.

Azt láttuk, hogy úgy pörgött szegény siklóernyős, mint egy centrifuga, és egyre csak zuhant

– árulta el a szemtanú, hozzátéve, hogy a tragédia napján nyugodt, napsütéses volt az idő, ezért senki sem aggódott, amikor a magyar férfi a levegőbe emelkedett. Mint mondta, a sportoló körülbelül 130 métert zuhant.

Mindenki csak találgatja a baleset okát

A lap felkereste az áldozat egyik sporttársát, aki a helyszínen volt a tragédia napján. A férfi azt mondta, ő sem tudja biztosan, hogy mi vezethetett a halálos balesethez, szerinte az is lehetséges, hogy sporttársa rosszul lett a levegőben.

Annyit láttunk, hogy befékezte az ernyő egyik oldalát, amitől a siklóernyőnek az az oldala átesett, így dugóhúzóba került, vagyis pörögve zuhant. Hiába utasítottuk rádión, hogy nyissa ki a mentőernyőt, nem tette meg, de el sem tudjuk képzelni, hogy ez miért történt így. Elképzelhető, hogy a pánik miatt nem volt képes cselekedni, de az is lehet, valamiért rosszul lett a levegőben. Ezt legfeljebb egy orvosszakértői vizsgálat tudja csak kideríteni

– tette hozzá a siklóernyős, aki arról is beszámolt, hogy miután társuk lezuhant, a csoport egyik tagja azonnal odarohant hozzá, és szívmasszázzsal próbálta életben tartani. A sportoló azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már nem lehetett megmenteni.

Az áldozat sporttársa hozzátette, azért is furcsállja a történteket, mert a hasonló esetekre a tanfolyamokon felkészítik a siklóernyősöket, így azt is tudniuk kell, hogy mi a teendő, ha az ernyőt „túlhúzzák”, és ettől pörögni kezd.