Betiltották a koldulást Luxemburg fővárosában

2024.02.14. 21:18
A kritikusok szerint Luxembourg városának vitatott koldulási tilalma, amelynek célja a szervezett bandák jelenlétének megfékezése, nem humánus és nem is törvényes.

Az emberi jogi aktivisták és a jótékonysági szervezetek képviselői által ellenzett lépésként Luxemburg nemrégiben betiltotta a koldulást fővárosának, Luxembourgnak az utcáin.

Az új jogszabályt hivatalosan 2023. december 15-én vezette be a több mint 114 ezer lakosú városban az újonnan kinevezett belügyminiszter, Léon Gloden. Elődje, Tania Bofferding hevesen ellenezte azt.

A luxemburgi városi tanács eredetileg 2023 márciusában hagyta jóvá, de Bofferding megakadályozta, hogy a nemzeti rendőrség érvényt szerezzen a tilalomnak. Most nagyjából egy hónapja, január 15-én lépett teljes mértékben életbe a tilalom, melyet az egész városra kiterjedő tájékoztató kampány előzte meg.

A városvezetés a honlapján azt írja, hogy

az új jogszabály a koldulás, különösen a szervezett bandák által végzett koldulás és az agresszív koldulás csökkenését szolgálja

és a tilalom célja „a helyi lakosok és látogatók, valamint a helyi üzleti tevékenység védelme".

A tilalom csak a főváros bizonyos területeire – bevásárlóutcákra, közterekre, parkolókra és parkokra – vonatkozik reggel 7 és este 10 óra között.

Az új jogszabály értelmében a Luxemburg város utcáin talált koldusokat 25 és 250 euró közötti pénzbírság megfizetésére kötelezhetik, vagy több napos börtönbüntetésre számíthatnak, ha nem tudnak fizetni.

A tilalom azonban heves ellenállásba ütközött

jótékonysági szervezetek, emberi jogi aktivisták és a luxemburgi baloldali pártok részéről, akik embertelennek minősítették az új jogszabályt, és megkérdőjelezték annak jogszerűségét.

A luxemburgi kormány ígéretet tett arra, hogy folytatja a luxemburgi büntető törvénykönyv tervezett reformjait, amelyeknek véget kellene vetniük az intézkedést övező bizonytalanságnak, de addig is a tilalom továbbra is érvényben marad a fővárosban – írja az Euronews.