Szijjártó Péter: Magyar nemzeti érdek a szorosabb együttműködés az EU és Andorra között

2024.02.14. 18:36
Magyarországnak nemzeti érdeke a szorosabb együttműködés az Európai Unió és Andorra között, mert ez egyrészt hozzájárul a közösség megerősítéséhez, másrészt hazánk pozícióját is javítja több területen – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Andorrában.

A tárcavezető helyi kollégájával, Imma Tor Fausszal közösen tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Magyarország rövidesen átveszi az EU soros elnöki tisztségét, mégpedig olyan időszakban, amikor a kontinens folyamatosan veszít a versenyképességéből, és egyre nehezebb helyzetbe kerül – áll a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében.

Szijjártó Péter aláhúzta: ezért rendkívül fontos megerősíteni az Európai Uniót, és ennek egyik legkézenfekvőbb módja a külső kapcsolatok szorosabbá tétele, például Andorrával.

Azt szeretnénk, ha az Európai Unió és Andorra közötti társulási megállapodás minél előbb hatályba léphetne

– jelentette ki.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a szorosabb együttműködés nemzeti érdek is, mert van két stratégiai fontosságú terület, amelyen a magyar–andorrai együttműködés erősítheti hazánk pozícióját is.

Egyfelől mindkét ország versenyképességének egyik alapját az alacsony adók adják, márpedig látni kell, hogy „Európában van egy erőszakos kísérlet” arra, hogy az államok harmonizálják az adórendszereiket, és ezáltal növeljék saját adókulcsaikat – mutatott rá.

Fontos terület továbbá a nemzeti közösségek jogainak védelme.

A miniszter végül arra is kitért, hogy a tervek szerint a gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében a felek hamarosan beruházásvédelmi megállapodást írnak alá. Illetve a mobilitás egyszerűsítése céljából már készülőben van az egyezmény a vezetői engedélyek kölcsönös elismeréséről.