Nemi erőszakkal vádolnak egy korábbi katolikus püspököt

2024.02.22. 07:08
Nemi erőszakkal és több szexuális bűncselekménnyel vádolják Christopher Saunders volt ausztrál püspököt, aki a vádak szerint gyermekeket is zaklatott. A 74 éves férfit szerdán tartóztatta le a rendőrség Broome-ban, miután a pápa nyomozást rendelt el ügyében.

Christopher Saunders egykori püspököt kétrendbeli nemi erőszak bűntettével, 14 rendbeli törvénytelen és szeméremsértő támadással, valamint háromrendbeli gyermekekkel való szeméremsértő bánásmóddal vádolják – írta a BBC.

A volt katolikus püspök főként Broome és Kununurra városokban követte el a bűncselekményeket 2008 és 2014 között. Saunders, aki korábban tagadta a vádakat, csütörtökön áll bíróság elé.

A történtek után az Ausztrál Katolikus Püspöki Konferencia közleményt adott ki, amelyben együttműködést ígért a rendőrséggel. Mint írták, a Saunders elleni vádak „nagyon súlyosak és mélyen elszomorítóak, különösen az érintettek számára“.

Helyes és helyénvaló, sőt szükséges is, hogy minden ilyen állítást alaposan kivizsgáljanak

– mondta Timothy Costelloe perthi érsek.

A BBC szerint Saunderst 1976-ban szentelték pappá, majd 1996-ban nevezték ki Broome püspökévé. A férfi széles körben ismert volt érdekvédő munkájáról, a helyi közösség meghatározó személyisége volt, még sört is neveztek el róla.

A volt püspököt 2020-ban vádolták meg először szexuális zaklatással, a történtek után Saunders önként lemondott püspöki posztjáról. Habár eleinte ejtették az ellene felhozott vádakat, később a pápa újabb vizsgálatot rendelt el, amely által újabb bűncselekményekre derült fény.