Beomlott egy illegális aranybánya Venezuelában, sokan meghaltak és megsérültek

2024.02.22. 09:30
Legkevesebb tizenöten meghaltak és sokan megsérültek egy illegálisan működtetett venezuelai külszíni aranybányában történt bányaomlás következtében – közölte szerdán Nicolás Maduro államfő a venezuelai televízióban. Ángel Marcano, Bolívar állam kormányzója elmondta, hogy a helyszínen folyamatban van a mentés.

A bányaszerencsétlenség kedden történt Angostura körzetében, mikor a Bulla Loca néven ismert bánya egyik fala leomlott. Az aranybányát csak vízi úton lehet megközelíteni.

A Bolívar állambeli Angostura vezetője, Yorgi Arciniega közölte, az illegálisan működtetett aranybánya beomlásában többtucatnyi ember halhatott meg, ugyanis szerinte sokan lehetnek még a romok alatt. Ugyanakkor ezt az adatot később, a Maduro televíziós beszédében cáfolta.

A bánya közelében lévő La Paraguában gyülekező hozzátartozók arra kérték a kormányt, hogy küldjön helikoptereket a mentés meggyorsítására, a halottak és a sérültek elszállítására.

A bányaomlás egyik túlélője, a 71 éves Carlos Marcano La Paraguában szerdán arról számolt be, hogy a bányában katasztrofális helyzet alakult ki. Mint mondta, sokan lelték halálukat az omlásban, és őket még nem sikerült kihozni a bányából.

A sérülteket az állam székhelyére, Ciudad Bolívarba szállították, amely mintegy négyórányira fekszik a Bulla Loca bányától, ahol a kormány becslései szerint mintegy kétszáz ember dolgozott. Caracasból is a térségbe utazott egy mentőcsapat, hogy segítséget nyújtson a túlélők felkutatásában és a halottak kiemelésében.

Venezuelában 2016-ban jelöltek ki az ország középső részén egy hatalmas bányafejlesztési övezetet új bevételek megteremtésére. Az övezetben és azon kívül azóta fellendült az arany, gyémánt, réz és más ásványi anyagok bányászata, ugyanakkor sok bánya illegálisan vagy a törvényesség határán egyensúlyozva működik.