Óriási tüzek pusztítanak Ausztráliában, evakuálták a lakosságot

2024.02.25. 07:14
Újabb evakuálási akciót hajtottak végre az ausztrál hatóságok az ország Victoria államában vasárnap, több száz ember kényszerült elhagyni otthonát a napok óta tomboló bozóttüzek miatt.

Otthonok semmisültek meg az Ausztrália déli részén lévő Victoria államban napok óta pusztító bozóttüzekben, a hatóságok pedig vasárnap arra figyelmeztettek, hogy a jövő héten további hőhullámokra lehet számítani.

A tűz már a 223 lakosú Amphitheatre települést is fenyegette, így az ott élőket evakuálták a térségből – írta a CNA.

„Az azonnali távozás a legbiztonságosabb megoldás, mielőtt a körülmények túl veszélyessé válnának” – közölte a helyi katasztrófavédelem. Mint írták, a tüzet egyelőre nem sikerült megfékezni.

Jacinta Allen, Victoria kormányzója azt mondta, 

A LÁNGOK MÁR HAT OTTHONT PUSZTÍTOTTAK EL, A KATASZTRÓFAVÉDELEM PEDIG TÖBB MINT 15 BOZÓTTŰZRŐL TUD A KÖRNYÉKEN.

Allen elmondta, hogy a vészhelyzeti hatóságok vasárnap ismét összeülnek az ügyben. 

A héten már több mint kétezren menekültek el Victoria nyugati részéből az állam fővárosa, Melbourne felé. A lángokat mintegy 1000 tűzoltó több mint 50 légi járművel igyekszik oltani. A Reuters szerint körülbelül 11 ezer hektárnyi terület égett le.

Bár az utóbbi két évben a hatóságok és a katasztrófavédelem többé-kevésbé sikeresen fékezték meg a tüzeket, a 2019–2020-as „fekete nyár” idején a bozóttüzek Törökország méretű területet pusztítottak el Ausztráliában, és 33 ember, illetve hárommilliárd állat halálát okozták.