Meghalt Brian Mulroney volt kanadai miniszterelnök

2024.03.01. 06:55
Gyászol Kanada, 84 éves korában meghalt Brian Mulroney egykori miniszterelnök, aki 1984 és 1993 között vezette az országot.

A konzervatív vezető, aki Kanada 18. miniszterelnöke volt, „békésen, családja körében” halt meg 84 éves korában – közölte Brian Mulroney lánya, Caroline Mulroney közösségi oldalán.

Brian Mulroney 2017. február 21-én
Brian Mulroney 2017. február 21-én
Fotó: Cole Burston / Bloomberg / Getty Images Hungary

Justin Trudeau regnáló kanadai miniszterelnök arról írt, megdöbbenve értesült Mulroney haláláról.

Soha nem hagyta abba a kanadaiakért való munkát, és mindig arra törekedett, hogy jobb hellyé tegye ezt az országot

– írta Justin Trudeau az X-en.

„Soha nem fogom elfelejteni azokat a meglátásait, amelyeket megosztott velem – nagylelkű volt, fáradhatatlan és hihetetlenül szenvedélyes” – tette hozzá a miniszterelnök.

BBC emlékeztet, Brian Mulroney a hidegháború utolsó napjaiban vezette Kanadát. A volt miniszterelnök ügyvédként, majd üzletvezetőként kezdte pályafutását, mielőtt átvette volna a Progresszív Konzervatív Párt vezetői posztját. Miniszterelnöki tisztségét 1984-ben nyerte meg a liberális párti Pierre Trudeau-val szemben. Az 1988-as újraválasztást nagy fölénnyel nyerte meg.

A Canadian Broadcasting Corporation csütörtökön úgy jellemezte Mulroney-t, mint „tehetséges szónokot”, az ország egyik legvitatottabb miniszterelnökét, aki „nem félt korának legnehezebb kérdéseit is felvállalni”.

Az általa elfogadott intézkedések közül a legjelentősebb a Mexikóval és az Egyesült Államokkal kötött észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás (Nafta) volt. A megállapodás hozzájárult az ország exportjának fellendítéséhez.