Több mint 30 halálos áldozata van a márciusi havazásnak Pakisztánban

2024.03.05. 13:39
Többtucatnyi áldozatot követelt az ítéletidő Pakisztánban. A márciusban szokatlan jégeső és váratlan havazás földcsuszamlásokkal párosult. A tragédia miatt az érintett tartomány kormánya segélycsomagokat juttatott el a rászorultaknak.

Legalább 35 ember meghalt, többtucatnyian pedig megsérültek, amikor a hétvégén jégeső és váratlan havazás sújtotta Pakisztán távoli területeit. 

Huszonkét gyermek is volt a halálos áldozatok között, akik közül sokan azért vesztették életüket, mert földcsuszamlások temették maguk alá otthonaikat – közölték a katasztrófavédelmi hatóságok a BBC beszámolója szerint.

A szélsőséges időjárás Pakisztán északi és nyugati régióit sújtotta, aminek következtében utak váltak járhatatlanná és házak százai rongálódtak meg.

Az ilyenkor szokatlan időjárás meglepte a szakértőket

Mushtaq Ali Shah, az ország meteorológiai hivatalának korábbi igazgatója a szokatlan körülményeket az éghajlatváltozásnak tulajdonította. Hozzátette, hogy egy „néhány pillanatig” tartó enyhe jégeső nem lenne annyira meglepő, de az szinte példa nélküli, hogy ez több mint 30 percig tartson.

A heves esőzések legalább 150 házat teljesen leromboltak, és további 500 házat részben megrongáltak, főként Khyber Pakhtunkhwa és a délnyugati Beludzsisztán tartományban – közölték a hatóságok.

Néhány körzetben több napra teljesen megszűnt az áramszolgáltatás.

Khyber Pakhtunkhwa tartományi kormánya segélyszállítmányokat juttatott el az érintett területekre, és pénzügyi támogatást jelentett be a sérülteknek és az elhunytak családjainak.