Szövevényes képrejtvénnyel toborozta kémeit az egyik brit titkosszolgálat

GettyImages-828929952
2024.03.17. 17:36
Mindennapinak nem nevezhető módon keres új alkalmazottakat a GCHQ, a brit kormány és hadsereg információvédelemért felelős titkosszolgálata. Egy képrejtvényt publikáltak a LinkedInen azok után, hogy csatlakoztak a legnépszerűbb üzleti közösségi hálózathoz. A megfejtők kémnek jelentkezhetnek.

Ez a fajta toborzás egyáltalán nem áll távol például a brit haditengerészettől sem, amely az év elején egy LinkedIn-bejegyzésben keresett egy atom-tengeralattjárókra szakosodott ellentengernagyot.

Megvan minden adottságod ahhoz, hogy hírszerzési elemző légy? – ezzel a kérdéssel fordult a GCHQ követőihez, akiknek a száma rövid idő alatt túllépte a tízezret.

Ebben nem kis szerepet játszott a kérdés alá tűzött tengerparti illusztráció, amelyen a titkosszolgálat jellegzetes kerek székháza mellett feltűnik a többi között egy birka, a számítógépek bináris kódja, tarka épületek előtt sorakozó autók, jeleket mutogató kezek, egy golfozó nő, az útjelző táblák pedig a GCHQ támaszpontjainak helyszíneire utalnak.

A feladvány tizenhárom eleméből betűket kellett kiolvasni, méghozzá az angol nyelv szabályaitól eltérően fonetikusan, amelyek megfelelő sorrendbe állítva adták a helyes megoldást jelentő három szót.

A nagy múltú brit hírszerzési ügynökségek egykor az Egyesült Királyság legkiválóbb egyetemein keresték az újoncokat. Napjainkban úgy vélik: egy rejtvénnyel is találhatnak alkalmas jelentkezőket a problémamegoldók legújabb nemzedékének tagjai közül.

Íme, tehát a feladvány:

Arra már a közzétételkor felhívták a figyelmet, hogy a képből kiszűrhető információk feldolgozása más hozzáállást igényel. Elvárás, hogy a jelölt az „oldalsó megközelítés” képességével rendelkezzen.

A sokszínűség

A „sokszínűség” a toborzásban „kritikus küldetés” – szögezte le GCHQ igazgatója. Anne Keast-Butler szerint ugyanis a világ egyre bonyolultabb, a fenyegetések pedig csak megfelelő gondolkodásmóddal előzhetők meg.

A GCHQ – amely néhány éve elvárta, hogy belenézhessen a titkosított üzenetekbe, az ötletet pedig az Apple, a Google és a Microsoft is kereken elutasította – ezúttal a nemzetállamoktól, a szervezett bűnözéstől és a terroristáktól származó fenyegetésekre hívja fel a figyelmet, az újonnan belépőktől pedig megköveteli, hogy készen álljanak a fenyegetések semlegesítésére.

Csak megfelelő gondolkodásmóddal birkózhatunk meg az előttünk álló kihívásokkal

– üzente a potenciális jelentkezőknek a GCHQ igazgatója.

Különböző hátterű, eltérő tapasztalatokkal, más gondolkodásmóddal és tudással rendelkező emberekből tervezzük összeállítani csapatunkat – magyarázta Keast-Butler.

A megoldás

A képrejtvény megoldása még az angolban jártas, csavaros eszű próbálkozóknak is fejtörést okozott. Amatőr detektívek, potenciális kémek és kíváncsiak ezrei puszta unaloműzésből vágtak neki a feladványnak, amit a manchesteri grafikus, Justin Eagleton illusztrált.

A katonai rövidítésekből például öt betű olvasható ki: a két szerelmes a csillagok között Rómeo és Júlia, a szálloda értelemszerűen a Hotel, a hónap a November, a pázsiton játszó nő sportja pedig a Golf. A szálloda homlokzatára festett naptárból lehetett például kitalálni a 30 napos hónapot, amely az idén egy pénteki napon kezdődik.

A megoldáshoz a vakok tapintható írását, a Braille-ábécét is ismerni kellett. A helikopterrel szállított tévékészülék kijelzőjén látható öt piros pont például a C. A mintázatával Alan Turing kódfejtő eszköze, a Bombe előtt tisztelegtek, a kép jobb felső sarkában pedig a zseniális matematikus is felbukkan.

A jelnyelvet „beszélik” az ég felé mutató ujjak, amelyek közül balról a negyedik az angolban az E-nek felel meg.

Az útburkolati jelek három rövid vonalkája a morzekódban O-t jelent, a feltorlódott autókból pedig a sor, a queue, azaz a Q olvasható ki.

Összeségében, különböző formában tizenhárom karakter jelenik meg: az E, Y, R, J, O, G, H, N, U, Q, C, O és T.

Helyes sorrendben összeolvasva a megfejtés: Journey to GCHQ, vagyis Utazás a GCHQ-ba.

Önnek sikerült megoldania a rejtvényt?

(Borítókép: A GCHQ, a brit kormány és hadsereg információvédelemért felelős titkosszolgálatának központja Cheltenham nyugati részén 2004. január 23-án. Fotó: Barry Batchelor / PA Images/ Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM