A húszi lázadók rakétákkal támadtak egy amerikai tartályhajót

2024.03.19. 21:21
Kedden Jahja Szaría, a síita fegyveresek szóvivője bejelentette, hogy a húszi lázadók rakétákat lőttek ki egy amerikai tankerre.

A jemeni húszi lázadók hajó elleni rakétákat lőttek ki egy amerikai üzemanyagszállító tartályhajóra a Vörös-tengeren, valamint manőverező robotrepülőgépekkel támadták az izraeli Eilat kikötőjét és üdülőövezetét – írja az MTI.

Az Irán támogatását élvező lázadók által említett Mado nevű tartályhajó az Equasis nemzetközi informatikai rendszer hajózási adatbázisa szerint a görög Naftomar nevű cég tulajdona, amely a Marshall-szigetek lobogója alatt közlekedik, és Szaúd-Arábiából Szingapúrba szállít autógázt (LPG).

A húszik november közepe óta számtalan alkalommal vetettek be drónokat és rakétákat nemzetközi kereskedelmi hajók ellen az Ádeni-öbölben Izrael gázai háborújára és a palesztinok iránti szolidaritásra hivatkozva. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia több alkalommal mért válaszcsapást az állásaikra.

A húszi támadások miatt a legnagyobb kereskedelmi vállalatok csökkentették hajóforgalmukat az Ázsiát és Európát összekötő tengeri útvonalon, és inkább Afrikát megkerülve juttatják célba a szállítmányokat.