Az Egyesült Államok előre figyelmeztette Oroszországot a terrorveszélyre

2024.03.23. 07:20
Az amerikai nagykövetség hetekkel ezelőtt jelezte a moszkvai terrortámadások lehetőségét, állampolgárait óva intette a nagyobb összejövetelektől. Oroszország azonban nem vette komolyan figyelmeztetést, sőt provokációnak nevezte azt. A külföldi sajtó szerint több tucat ember életébe kerülhetett Moszkva hanyagsága.
  • Március 22-én, péntek este lövöldözés történt a moszkvai Crocus City Hall bevásárlóközpontban, amelynek előzetes jelentések szerint 115 halálos áldozata, valamint 145 sebesültje van. A halálos áldozatok között három gyermek is van.
  • Az Iszlám Állam később magára vállalta a merényletet, amelyben öt fegyveres vehetett részt. A hatóságok keresik az elmenekült merénylőket.
  • A Moszkvához közeli Krasznogorszkban péntek este több maszkos fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett.

A német Bild kiemeli, hogy az amerikai nagykövetség már korábban jelezte a moszkvai terrortámadások lehetőségét, amelyet azonban a Kreml akkor elutasított. A portál hangsúlyozta, Oroszország nyugati provokációnak nevezte a terrorveszélyről szóló figyelmeztetést.

A Bild hozzátette, hogy péntek este legalább hatvan ember életébe került az orosz válasz.

Mint arról beszámoltunk, az Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége március elején szólította fel állampolgárait, hogy a következő 48 órában kerüljék a nagyobb összejöveteleket az orosz fővárost célzó, szélsőségesek által elkövetett terrortámadások veszélye miatt. A nagykövetség külön kiemelte, hogy a terrorveszély főként a koncerthelyszíneket érinti.

Arról szintén beszámoltunk, hogy külföldi hírszerzési szolgálatok beloruszokat próbáltak toborozni az interneten oroszországi terrorakciókra.

„Idegen államok hírszerzőszolgálatai – Ukrajna, Lengyelország hírszerzései – a mi állampolgárainkat használják bűncselekmények elkövetésére a Belarusz Köztársaság és jórészt az Oroszországi Föderáció területén is. Azokat a személyeket, akiket sikerül rávenniük bűncselekmények elkövetésére, az internet segítségével találják meg” – közölte egy belügyi tisztségviselő.

Mint mondta, a toborzást végzők meghatározott feladatokkal látják el ezeket az embereket, ami többnyire a létfontosságú infrastruktúra – így például vállalatok és vasútvonalak – elleni támadásokat jelenti.