Giorgia Meloni kártérítést kér a róla terjesztett deepfake videók miatt

2024-02-27T071413Z 515687119 RC2XA5AJ0NZ7 RTRMADP 3 ITALY-ELECTI
2024.03.24. 07:56
Bírósági idézést kapott az olasz miniszterelnök. Tanúként fogják kihallgatni abban a polgári peres eljárásban, amelyet ő maga indított két férfi ellen. A gyanú szerint hamisított pornófelvételt készítettek és terjesztettek róla. A deepfake videó több millió kattintást ért el.

Giorgia Meloni július 2-án áll a tanúk emelvényére a szardíniai Sassari bíróságán azok után, hogy polgári pert indított két férfi, apa és fia ellen. Az egyik 73, a másik 40 éves – jelentette az olasz ANSA hírügynökség.

A gyanú szerint a két alperes a mesterséges intelligencia segítségével „alkotta meg művét”, egy olyan videót, amelyen Meloni fejét egy avatott művésznő testén helyezték el azzal a látszattal, hogy ő bujálkodik az ágyban.

Az eljárás magyarban is meghonosodott neve a deepfake, a végtermék pedig a gépi tanulás eszközével létrehozott/módosított kép vagy mozgókép. A legkorszerűbb technológia segítségével megmunkált, „kézműves” pornó néhány éve kezdett terjedni a neten, miután – talán elsőként – egy Reddit-felhasználó osztott meg olyan klipeket, amelyeken hírességek arcai kerültek profi felnőttfilmesek testére.

Ezzel a módszerrel készítette az apa-fiú páros azokat a felvételeket, amelyeken Giorgia Meloni szerepelt. A videókat egy amerikai pornóoldalon tették közzé, ahol több hónapig voltak láthatók.

A bírósági dokumentumok szerint több millióan nézték meg a világ minden tájáról.

Giorgia Meloni ügyvédje „jelképes”, százezer eurós, közel negyvenmillió forintos kártérítést kért, amit ügyfele – abban az esetben, ha a javára ítélkeznek – a megerőszakolt nők támogatására létrehozott belügyminisztériumi alapnak ajánlott fel.

A megerőszakolt nő

Meloni már korábban, a választási kampány finisében is együttérzéséről biztosította a megerőszakolt nőket – igaz, akkor vélhetően politikai szándékkal.

Tavalyelőtt augusztusban egyesekben megütközést váltott ki, hogy az olasz miniszterelnöki posztért folyó versenyben olyan videót tett közzé, amelyen egy menekült megerőszakol egy ukrán nőt.

A helyi hatóságok szerint az 55 éves nőt egy guineai menedékkérő bántalmazta Piacenzában. Az esetet videón örökítette meg egy, az utcára néző lakásban tartózkodó személy. Az erőszakos támadót letartóztatták.

A videó egy hírportálon jelent meg, s a kép ugyan homályos és elmosódott, azonban a nő segélykiáltásai tisztán kivehetők. Ezt a videót tweetelte Giorgia Meloni, akinek Olasz Testvérek elnevezésű pártja nagy esélyekkel vágott neki a parlamenti választásoknak.

Nem lehetünk néma szemlélői egy ukrán nő elleni szörnyű szexuális erőszaknak, amelyet egy menedékkérő követett el

– írta a posztjában. Riválisai azonban élesen bírálták azzal érvelve: „szemérmetlen egy nemi erőszakról készült képeket felhasználni, még illetlenebb választási célokra visszaélni velük.”

A hétköznapinak tűnő hazugságok

A nyomozók a Giorgia Meloniról készült deepfake felvételek alapján viszonylag gyorsan bukkantak az elkövetők nyomára: egyszerűen felkutatták a videók közzétételéhez használt mobileszközt – írta a BBC.

A deepfake veszélyeire már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet. Már akkor arra figyelmeztettek: a kamuhírek és a leírt hazugságok korszakváltása után azzal verik át a hétköznapi hiszékenyeket, hogy a saját szemükkel-fülükkel láthatják-hallhatják, amint egy államférfi, politikus vagy celeb olyasmiről alkot véleményt, amit sosem mondana, és sosem mondott.

A két olasz férfit Meloni esetében rágalmazással vádolják, ami a helyi szabályozás szerint akár büntetőjogi eset is lehet, ezért szabadságvesztéssel sújtható. A tudósításokból nem derült ki, hogy volt-e politikai indíttatásuk.

A deepfake pornó egyébként még azelőtt készült, hogy Melonit miniszterelnöknek nevezték ki.

„Akár hamis, akár nem, a magánéletet és a méltóságot mindig tiszteletben kell tartani. Álljunk ki együtt a jogsértések ellen” – írta Meloni esetéről egy hozzászóló az X-en.

A jelek szerint az apa, az idősebb férfi elismerte felelősségét, mert közhasznú munka végzését kérte, hogy lezáruljon az ellene indított eljárás. A bíró a jövő héten dönt a kérelméről.

Több mint négyezer híresség került hasonló helyzetbe

Éppen a héten hozta nyilvánosságra a Guardian a Channel 4 News brit tévécsatorna elemzését. Az öt legismertebb, deepfake videókat bemutató online oldalt vették tüzetesebben szemügyre. Kiderült, hogy több mint négyezer, világszerte ismert emberről készültek ilyen pornóanyagok, közülük 255 brit. Köztük egyaránt vannak színésznők, televíziós műsorvezetők, zenészek, youtuberek.

Az elemzés arra is fényt derített, hogy az öt oldal csak az elmúlt három hónapban több mint 100 milliós letöltésszámot generált. A jogi helyzet azonban éppen január végén változott meg az Egyesült Királyságban. Az Online Safety Act, vagyis az online biztonságot garantálni igyekvő törvény január 31-től hatályos. Ez pedig kimondja, hogy az érintett beleegyezése nélkül nem lehet nagy nyilvánossággal megosztani ilyen manipulált videókat, ez innentől kezdve törvénytelen, viszont a készítésüket nem tiltja a jogszabály. Ebben a cikkben szexuális visszaélés bűncselekmény a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Giorgia Meloni 2024. január 4-én. Fotó: Guglielmo Mangiapane / Reuters)