Robbanás történt egy olasz erőműben, négy ember meghalt

2024-04-09T172407Z 49031452 RC2437AR1LMP RTRMADP 3 ITALY-BLAST
2024.04.09. 20:48
Négyen meghaltak, többen súlyos égési sérüléseket szenvedtek és sokan eltűntek, miután robbanás történt egy észak-olaszországi vízerőműben. Több olasz politikus is aggódva követi az eseményeket.

Négy ember meghalt és többen eltűntek egy észak-olaszországi vízerőműben történt robbanás következtében. A robbanás a víz alatt történt a Suviana-tónál, Bologna városától 70 kilométerre lévő erőműben – írja a BBC.

Az érintett terület 30 méterrel a tó felszíne alatt található, ezért a mentők csak nagy nehézségek árán tudták elérni a helyszínt. Marco Masinara, a közeli Camugnano város polgármestere az Ansa hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy

feltehetően a karbantartási munkálatokkor keletkezett a tűz.

Bologna prefektusa, Attilio Visconti azt mondta, hogy a tűz akkor ütött ki, amikor a nyolcadik emelet alatt felrobbant egy turbina, és emiatt az alatta lévő emeletet elöntötte a víz.

A keresési és mentési akcióban részt vevő egyik búvár a La Repubblica című olasz lapnak arról számolt be, hogy a felszín alatt lévő hetedik emeletig sikerült eljutni, de a mélyebben rekedt három embert már nem tudta elérni.

A 15 óra körül bekövetkezett robbanás MIATT több ember súlyos égési sérüléseket szenvedett, őket helikopterrel szállították a közeli kórházakba.

A Suviana-tó egy mesterséges tó az Appennini-hegységben, Bologna közelében, amely egy 1932-ben létesített gát megépítését követően jött létre.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök közlése szerint aggodalommal telve követi a robbanásról szóló híreket, egyúttal az X-en köszönetet mondott a mentőszolgálatoknak.

Az erőmű az Enel Green Power olasz energiaipari óriáscég tulajdonában van. A vállalat közölte, hogy nincs jele annak, hogy a gát károsodott volna, de az erőmű leállította a termelést.

(Borítókép: Az olasz tűzoltóság mentőautói és járművei a Suviana-tó egyik gátjánál lévő vízerőműben történt robbanás helyszínén, Bargiban, Olaszországban 2024. április 9-én. Ufficio Stampa Unione Comuni Appennino Bolognese / Handout / Reuters)