Betiltották az X-et Pakisztánban

2024.04.17. 15:17
Nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva szerdán a pakisztáni belügyminisztérium ideiglenesen betiltotta az X közösségi platform működését az országban.

Betiltották az X közösségi felület működését Pakisztánban – írja az MTI. A pakisztáni belügyminisztérium szerint a pakisztáni törvények betartásának kudarca és a felületen tapasztalt visszaélések tették szükségessé a tilalom elrendelését.

A pakisztáni vezetés jelezte a problémákat az X irányába is, de a vállalat nem mutatott hajlandóságot azok megoldására.

„Az X betiltásáról szóló döntés a nemzetbiztonság védelme, a közrend fenntartása és a nemzeti egység megőrzése érdekében született” – írta a minisztérium, hozzátéve, hogy a döntéshez a pakisztáni hírszerzési és biztonsági ügynökségek jelentései adták az alapot. A beadvány szerint az X-en tevékenykedő „ellenséges elemek” az ország destabilizálását tűzték ki célul.

Pakisztán hatóságai a YouTube-ot 2012 és 2016 között elérhetetlenné tették „istenkáromló” videók miatt, az X használatát pedig 2024-ben, a februári parlamenti választások után már jelentősen korlátozták. Ezenkívül két alkalommal a TikTokot is betiltották, és csak azután engedélyezték újra a működését, hogy több mint 18 millió, elfogadhatatlannak ítélt videó eltávolítására kötelezték.

Az AFP hírügynökségnek Moiz Dzsaferi ügyvéd úgy nyilatkozott, hogy az X korábbi blokkolása miatt bírósági eljárást kezdeményezett, és a szerdán megszületett ítéletben arra kötelezték a kormányt, hogy ismét tegye elérhetővé a felületet.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM