Újabb polgármesterjelölteket gyilkoltak meg Mexikóban

2024.04.20. 11:38
Holtan találtak két polgármesterjelöltet Mexikóban pénteken, ezzel tizenhétre emelkedett a június 2-án esedékes választások előtt meggyilkolt jelöltek száma.

Megöltek két polgármesterjelöltet Mexikóban – adta hírül az MTI. Az egyik jelöltet, Noé Ramos Ferretizt az észak-mexikói határ menti Tamaulipas államban ölték meg, amely régóta szenvedője a drogkartellek területi háborúinak, a másik polgármesterjelöltet pedig a déli Oaxaca államban gyilkolták meg.

Noé Ramos Ferretiz Ciudad Mante város polgármesteri posztjáért indult az ellenzéki Nemzeti Akciópárt és az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) koalíciójának színeiben, amely 2000-ig kormányozta Mexikót.

A másik polgármesterjelölt, Alberto García San José Independencia városban jelöltette magát. Az oaxacai állami ügyészség szerint Garcíát a város közelében lévő víztározó egyik szigetén agyonverték.

Nem hagyjuk, hogy erőszak döntsön ezeken a választásokon

– írta Alejandro Moreno, a PRI vezetője a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

A mexikói drogkartellek gyakran követnek el merényleteket polgármesterek és polgármesterjelöltek ellen, hogy így próbálják ellenőrzésük alá vonni a helyi rendőrséget, vagy pénzt kizsarolni az önkormányzatoktól.

Mint arról korábban beszámoltunk, a szakértők Mexikó legvéresebb választásának hívják a mostanit. A gyilkosságok áldozatai nem kizárólag egy párthoz köthetőek, általában a hivatalban lévő jelölt kihívóit célozzák. Ennek oka, hogy ha valaki megszerezte a hatalmat, akkor általában már van valamiféle egyezség a szervezett bűnözői körök és a város vezetői között.

A leggyakoribb gyilkosságok nem szövetségi vagy állami, hanem önkormányzati szinten történnek – mivel a szervezett bűnözők azt könnyebben tudják befolyásolni, ráadásul mivel a helyi költségvetésről, közöttük a rendőrségek büdzséjéről is önkormányzati szinten döntenek, ami a bűnözők számára fontosabb – Mexikóban tíz politikusok elleni gyilkosságból nyolc önkormányzati képviselőket érint. 

Emiatt a mexikói politikában a pártoknak nehéz önkormányzati képviselőjelölteket kiállítaniuk.