Tragédiába torkollott egy autóverseny Ázsiában, miután a nézők közé zuhant egy autó

AFP  20240421  34PV2N8  v1  HighRes  SriLankaAccident
2024.04.22. 12:33
Hét ember meghalt, további huszonegy pedig megsebesült Srí Lankán, amikor a Fox Hill Supercross versenyen az egyik versenyautó a nézők közé zuhant. A sérültek között többnek is kritikus az állapota. A Srí Lanka-i közvélemény a szervezőket hibáztatja a baleset miatt. A hatóságok vizsgálják a katasztrófa körülményeit, egyelőre nagyon szűkszavúan nyilatkoznak.

A több ember halálát követelő baleset vasárnap történt a Fox Hill Supercross versenyen, Diyatalawában, a hadsereg bázisvárosában – írja a BBC.

A halottak között négy versenyhivatalnok van, a többi halálos áldozat néző volt, köztük egy nyolcéves kislány.

A hatóságok eddig rendkívül kevés információt közöltek a balesetről. Sem a sofőrről, sem annak állapotáról, valamint a lehetséges vádemelésről sem közöltek részleteket.

A rendőrség nyilatkozata szerint teljes körű rendőrségi vizsgálat folyik a hadsereg tulajdonában lévő pályán történt baleset miatt. Diyatalawa egy korábbi helyőrségi város Srí Lanka középső déli részén, ahol a katonaság akadémiát tart fenn.

A baleset akkor történt, amikor az autó letért a versenypályáról

– mondta Nihal Talduwa rendőrségi szóvivő.

A szemtanúk arról számoltak be, hogy a baleset nem sokkal azután történt, hogy egy másik autó felborult a pályán. Elmondásuk szerint a hatóságok sárga lámpákkal integetve próbálták lassítani az autókat a helyszínen, de ahogy az autók elszáguldottak mellettük, az egyik piros autó letért a pályáról, és a nézők közé csapódott.

A balesetet követően a közösségi médiában rengeteg felvétel terjedt el. Ezek már a tragédia utóhatásait – a sikolyokat és a helyszínre siető embereket – mutatják be. Öt ember a helyszínen életét vesztette, további két személy később halt meg a kórházban. A hatóságok tájékoztatása szerint a sérültek közül több is kritikus állapotban fekszik kórházban.

A helyik a közösségi médiában a verseny szervezőit hibáztatják a baleset miatt, amiért nem biztosítottak nagyobb védelmet. A biztonsági korlátok hiányát is kritizálták a pálya egyes szakaszain.

A Srí Lanka-i Autósport Szövetség által szervezett eseményt 1993 óta szervezik meg, de a járványügyi korlátozások és az országot sújtó gazdasági válság miatt ez volt az első verseny az elmúlt öt évben. 

A szervezők a rendezvényt ingyenessé tették a nézők előtt, így állításuk szerint körülbelül 100 ezren voltak jelen a tragikus napon.

(Borítókép: A diyatalawai Fox Hill motokrossz-versenypálya baleseti helyszíne 2024. április 21-én, miután egy autó a tömegbe hajtott. Fotó: AFP)