Tarjányi Péter: Ukrajna két részre szakadt, a hadereje morális válságban van

20240219- MG 2834
Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a háború fő kérdés most az, hogy Ukrajna el tud-e mozdulni a mélypontról, amelybe az elmúlt időszakban belekerült a harctéren tapasztalható eredménytelenségek miatt.

Elfáradt az ukrán társadalom Tarjányi Péter szerint. A biztonságpolitikai szakértő az Index Frontvonal című műsorában ezzel magyarázta azt, hogy a konfliktus kitörése óta először jelent meg olyan felmérés, amely arról szólt, hogy az ukrán lakosságnak már több mint a fele nem támogatja a háborút.

Tarjányi úgy látja, az ukránok két részre szakadtak: azokra, akiket Oroszország „háborúpártinak” nevez, valamint azokra, akik inkább valamilyen kiegyezést szeretnének a támadó féllel.

A megosztottság oka szerint az, hogy sokan úgy látják, amíg a lakosság egy része a fronton harcol és a vérét adja hazája megvédéséért, addig körülbelül 700-800 ezer teljesen egészséges, katonakorú férfi inkább külföldön tartózkodik, és csak akkor kíván hazatérni, ha ennek a háborúnak már vége van.

Nem lehet egy társadalomban ilyen kettős mérce, hogy bár azt mondjuk, hogy mindenki egyenlő, közben vannak az egyenlőbbek, akik az anyagi hátterük miatt megtehetik, hogy külföldre távozzanak, a szegényebbek, akik meg otthon maradtak, azok meg meghalnak a fronton

– jelentette ki Tarjányi Péter.

Szerinte az ukrán politika erre az egyre növekvő feszültségre adott egyfajta választ azzal, hogy a külképviseleteken a katonakorú férfiak számára felfüggesztette a konzuli szolgáltatásokat annak érdekében, hogy hazakényszerítse azokat, akik a mozgósítás elől külföldre menekültek.

A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, szükséges is volt ezt meglépni, mert az ukrán haderő morális válságba jutott a kialakult helyzet miatt. Ebből szerinte még „vissza lehet jönni”, de ehhez sikereket kell elérni a fronton.

Ha eredményeket tud felmutatni az ukrán haderő, az igenis tud a morálon nagyot lökni.

Tarjányi szerint a fő kérdés az, hogy a kormányzat úrrá tud-e lenni a belső társadalmi feszültségen, hogy el tud-e mozdulni az ország a mélypontról, amibe belekerült. Úgy látja, ebben a pillanatban még nem lehet megmondani, hogy végül melyik szándékrendszer lesz az erősebb. Az, amelyik inkább békepárti és egyezségre szeretne jutni a támadó féllel a jelenlegi körülmények között, vagy az, amelyik növelné a harcok intenzitását, hogy területeket próbáljon meg visszafoglalni az oroszoktól.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról, ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Frontvonal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Tarjányi Péter 2024. február 19-én. Fotó:  Németh Kata / Index)