Óriási vihar csapott le az Egyesült Államokban, többen is meghaltak

2024.05.18. 07:22
Az egyesült államokbeli Texas délkeleti részén tomboló viharok következtében hét ember meghalt, és több mint félmillió otthon és vállalkozás maradt áram nélkül.

Hatalmas vihar csapott le a napokban Texasra. Csütörtökön 177 kilométer per órás széllökések voltak az államban, ami miatt a térség lakói hetekig áram nélkül maradhatnak – írja a BBC.

A vihar sajnos áldozatokkal is járt, többnyire kidőlt fák és villanyvezetékek, valamint villámcsapások okozták a haláleseteket. Egy 85 éves nő egy villámcsapás okozta tűzben halt meg, egy 57 éves férfi egy megrongálódott villanyoszlopot próbált elmozdítani, egy másik férfi pedig, akinek oxigénre volt szüksége, nem reagált az áramkimaradás után.

A hatóságok korábban közölték, hogy két ember kidőlő fák miatt halt meg, egy másik személy pedig egy daru felborulásakor vesztette életét. Egy 31 éves, négygyermekes anya is meghalt, amikor egy fa az autójára dőlt.

Pénteki sajtótájékoztatóján Lina Hidalgo texasi bíró, Harris megye legfőbb kormányzati vezetője elmondta, hogy legalább két tornádó csapott le a térségre csütörtök este.

Houstonban pénteken nem működtek a közlekedési lámpák, irodák ablakai betörtek, és üvegszilánkok hevertek a város utcáin. Mintegy 600 ezer otthon és vállalkozás maradt áram nélkül. A legtöbb áramkimaradás Harris megyében volt, itt több mint 4,7 millió ember él.

A Harris megyei könyvtárak a hétvégén is nyitva maradnak, hogy áramot biztosítsanak a lakosoknak

– közölték a hatóságok.

A vihar miatt a szomszédos Louisiana államban pénteken 29 ezer háztartás maradt áram nélkül.

Hat héten belül ez a második alkalom, hogy halálos vihar söpört végig Houston térségén. A múlt hónapban Katy külvárosában tornádó csapott le, amely egy ember halálát okozta, és 10 embert megsebesített.