David Pressman: Magyarország nem békét, hanem kapitulációt ajánl Ukrajnának

2024.05.18. 15:20
„Magyarországon minden területen egyre nő az orosz befolyás” – jelentette ki David Pressman a Sedona Fórum panelbeszélgetésén. Az USA magyarországi nagykövete egy arizoniai rendezvényen fejtette ki álláspontját a magyar kormány Oroszországhoz fűződő barátságáról.

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar kormány „ahelyett, hogy kategorikusan elutasítaná az orosz agressziót, Putyin propagandaszövegét szajkózza a békepártiságról”.

A nagykövet a McCain Intézet által Arizonában évenként megrendezett Sedona Fórum egyik idei panelbeszélgetésén azt mondta, a hivatalos magyar álláspont azt akarja elérni, hogy az Egyesült Államok, valamint parterei, szövetségesei hagyjanak fel Ukrajna fegyverekkel való ellátásával, az ország támogatásával, mert az majd megállítja Putyint. Hozzátette: a történelem azt mutatja, ennek épp az ellenkezője szokott bekövetkezni.

„Ez nem békejavaslat, hanem a kapitulációra tett javaslat” – vont konklúziót a nagykövet.

Nem ez az első alkalom, hogy David Pressman a magyar kormány békejavaslatát bírálja. Mint megírtuk, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete korábban az X-oldalán megosztott videójában közölte, hogy az Egyesült Államok is békét akar, szeretnék, hogy ez a háború véget érjen, azonban szerinte a magyar javaslat nem állja meg a helyét a valóságban.

„Ez a hozzáállás távol áll a transzatlanti szövetségtől, amely szövetség szilárdan állt a szovjet birodalommal szemben, és sértetlenül, megerősödve emelkedett ki a küzdelemből, mialatt a Szovjetunió összeomlott” – fogalmazott David Pressman.