Kínai repülőgépek közelítették meg Tajvant

2024.05.18. 07:26
Kína 18 katonai repülőgépe és négy hajója közelítette meg Tajvant, és a repülőgépek több mint fele át is lépte a Tajvani-szoros úgynevezett középvonalát, ami feltételes demarkációs vonalnak számít Kínával szemben.

A tajvani hadsereg szombati beszámolója szerint 18 kínai repülőgép lépte át a demarkációs vonalat a sziget északi és délnyugati részén – írja az MTI.

A vonal egykor nem hivatalos határként szolgált a két fél között, amelyet egyik fél hadserege sem léphet át, de a kínai légierő ma már rendszeresen küld át rajta repülőgépeket.

Kína nem ismeri el a vonal létezését, saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és úgy kezeli, hogy a tengerszoros is kínai fennhatóság alá tartozik. Tajvan és az Egyesült Államok ezt vitatja, mondván, hogy a Tajvani-szoros nemzetközi vízi út.

Áprilisban Kínával szemben tüntetőleg átrepült a Tajvani-szoros felett egy amerikai járőrgép. A tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy a repülőgép déli irányban repült át a szoroson, és a tajvani erők semmi szokatlant nem észleltek. Januárban pedig kínai repülőgépeket és hajókat észleltek Tajvan közelében az elnökválasztás napján.