Indonéziában hét falut kellett evakuálni vulkánkitörés miatt

2024-05-18T134142Z 1831081421 RC21T7AXR8V4 RTRMADP 3 INDONESIA-V
2024.05.19. 07:53
Szombat este kitört az Ibu Indonéziában, Halmahera szigetén. A történtek miatt egy rendőrökből, katonákból, valamint kutató- és mentőalakulatokból álló csapatot küldtek a területre, hogy evakuálják a környező falvak lakóit.

Kitört az Ibu az indonéziai Halmahera szigetén, 4 kilométer magasra szórva a szürke hamufelhőt – írja a Reuters.

Az indonéz vulkanológiai ügynökség több látványos képet is megosztott a kitöréstől.

Abdul Muhari, a katasztrófavédelmi ügynökség munkatársa közölte, hogy egy rendőrökből, katonákból, valamint kutató- és mentőalakulatokból álló csapatot küldtek a területre, hogy evakuálják a környező falvak lakóit.

A hatóságok az időseknek nyújtottak segítséget, míg más lakosokat éjszakára vészsátrakban szállásoltak el. Az ügynökség nem adott tájékoztatást arról, hogy hány embert költöztettek el, de a hatóságok azt javasolták, hogy egy hét kilométeres körzetet tisztítsanak meg.

Az indonéz vulkanológiai ügynökség csütörtökön a legmagasabb fokozatra emelte a riasztási szintjét, miután az Ibu a hónap elején többször is kitörtIndonézia a Tűzgyűrűnek nevezett, szeizmikusan aktív törésvonal mellett helyezkedik el, emiatt a szigetországban gyakoriak a vulkánkitörések és a földrengések.

A Nyugat-Szumátra tartomány egyik legaktívabb hegyéből, a Marapi-hegyből kiinduló hirtelen áradások és lávafolyam május 11-én, a szakadó esőt követően több közeli területet borított el, több mint 60 ember halálát okozva.

Az elmúlt hetekben az észak-szulawesi Ruang vulkán is kitört, ami miatt a hatóságok több mint 12 ezer embert evakuáltak.

(Borítókép: Az Ibu vulkán Indonéziában 2024. május 18-án. Fotó: Pvmbg / Handout / Reuters)