Tarjányi Péter: Az ukránok nem bolondok, hogy célba vegyék a Kremlt a nyugati fegyverekkel

GettyImages-2153825566
A biztonságpolitikai szakértő szerint felfokozottak a várakozások azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna több nyugati szövetségesétől engedélyt kapott, hogy orosz területeket is támadhasson a tőlük kapott fegyverekkel, de ezek jórészt nem alkalmasak arra, hogy komoly pusztítást végezzenek a frontvonalon túl.

Egyre több nyugati ország járul hozzá, hogy Ukrajna a saját területén kívül is használhassa a szövetségeseitől kapott fegyvereit. Oroszország figyelmeztette a Nyugatot és Ukrajnát, ha orosz területeken csapást mérnek rájuk, akkor kemény válaszra számíthatnak. 

Tarjányi Pétert az Index Frontvonal című műsorának legújabb adásában többek között erről kérdeztük, ahol a biztonságpolitikai szakértő leszögezte: leginkább az amerikai, brit és francia eszközöket lehet a frontvonal mögött, az anyaország ellen is bevetni. Mint fogalmazott:

Ukrajnának vannak olyan rakétái, amikkel akár a Kremlre is csapást lehet mérni, de nem bolondok, hogy ezeket tényleg bevessék.

Hangsúlyozta, erre egyrészről továbbra sincs engedélye Zelenszkijéknek, másrészt ha megtennék, akkor Ukrajna nagy valószínűséggel végleg elvágná az összes további utánpótlási lehetőségét a Nyugat oldaláról. 

Tarjányi elmondta, ezek a felhatalmazások, amit többek között az amerikaiak, a franciák, a britek és a németek adtak Ukrajna számára, leginkább arra alkalmasak, hogy az orosz utánpótlás eljutását akadályozzák, hogy a hátországot támadják vele, de arra nem, hogy porig bombázzák vele Moszkvát. 

Éppen ezért szerinte naivitás azt gondolni, hogy a háborúban ezzel a nyugati döntéssel olyan fordulat állna be, hogy „innentől kezdve nincs más dolga az embereknek, mint hátradőlni és nézni, hogy Ukrajna legyőzi Oroszországot”.

Ez nem fog így történni. Ez egy hosszadalmas folyamat, és még semmi nem dőlt el ebben a háborúban, Oroszország sem győzött még, ahogy Ukrajna sem. 

– szögezte le Tarjányi Péter. 

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról, ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Frontvonal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép:Egy ukrán katona a fronton Chasiv Yar közelében 2024. május 23-án. Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu / Getty Images )