2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Legalább 150 halottja van a szudáni mészárlásnak

2024.06.06. 21:15
Legalább 150 ember halhatott meg egy közép-szudáni faluban elkövetett mészárlásban, amelyért a hadsereg ellen harcoló félkatonai csoportot, a Rapid Support Forcest (RSF) okolják.

A szudáni Rapid Support Forcest tagjai szerdán megtámadtak egy falut Gezira államban és legalább 150 emberrel végeztek – írja a BBC. Az RSF nem kommentálta a vádakat, de csütörtökön arról számoltak be, hogy megtámadtak két hadseregállást.

A szerdai rajtaütés után a közösségi médiaoldalak felületeire olyan felvételeket töltöttek fel, amelyeken több tucat temetésre előkészített, fehér lepelbe burkolt holttest látható.

A gyilkosságok körülményei továbbra is tisztázatlanok, de állítólag a falut szerdán kétszer is megtámadták az RSF harcosai. A szudáni katonai kormány a Wad al-Nourah-i támadás nemzetközi elítélésére szólított fel.

Az RSF decemberben vette át az ellenőrzést a fővárostól, Kartúmtól délre fekvő Gezira államban, és azzal vádolják őket, hogy számos visszaélést követett el a civilekkel szemben.

Eközben az RSF és a hadsereg között továbbra is heves harcok folynak El Fasherben, az ország nyugati részén fekvő dárfúri városban. Az egész országban a becslések szerint több mint 15 000 ember halt meg a konfliktus 2023. áprilisi kezdete óta. 

A béketárgyalások több fordulója sem vezetett a háború befejezéséhez, amely akkor kezdődött, amikor a hadsereget és az RSF-et vezető két tábornok összeveszett.

Az ENSZ szerint a harcok a világ legnagyobb menekültválságát idézték elő, és ennek következtében millióknak kell szembenézniük az éhínséggel.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese a héten azt mondta, hogy nagy valószínűséggel akár ötmillió embert is fenyegethet éhínség. „Itt két férfi úgy döntött, hogy harccal oldják meg a nézeteltéréseiket, és az országot romba döntik” – jegyezte meg.