2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Tüntetők csaptak össze rendőrökkel Argentinában

AFP  20240612  34WH4A7  v1  HighRes  ArgentinaPoliticsReformsCon
2024.06.13. 11:03
A szenátorok közben arról döntöttek a parlamentben, hogy több állami vállalatot privatizáljanak. A petárdákra és kövekre a rendőrök gumilövedékkel és könnygázzal válaszoltak.

Nagyjából húsz gyanúsítottat tartóztattak le szerdán az argentin kongresszus előtt, miközben a szenátorok arról tárgyaltak, miképp privatizáljanak több állami vállalatot – jelentette a helyi TN műsorszolgáltató.

A tiltakozók petárdákat és köveket hajigáltak az épületet védő rendőrök felé, akik erre válaszul gumibotokkal, gumilövedékekkel és könnygázzal válaszoltak. Az argentin alelnök a történtekre így reagált:

Ma két Argentína van. Egy erőszakos Argentína, amely autókat gyújt fel, köveket hajigál és vitatja a demokrácia működését, és egy másik Argentína, azokkal a dolgozó emberekkel, akik rengeteg fájdalmat éltek át és számtalan áldozatot hoztak, és várják, hogy megtörténjen a változás, amelyre szavaztak.

Javier Milei argentin elnök hivatala a Twitteren közzétett bejegyzésben gratulált a hatóságoknak, amiért „kiválóan cselekedtek” a feltehetően „puccskísérletre” törekvő „terrorista csoportok visszaszorításában”.

A támadás idején a reformcsomag részeként a privatizáció mellett tárgyalt még  a nagybefektetők adókedvezményével, valamint munkaerőpiaci és adóreformokkal kapcsolatos lépésekről is. A szenátus végül szűk többséggel elfogadta a javaslatot, amely most ismét az alsóház elé kerül.

A csomagot az ellenzék és a társadalom nagy része ellenzi, mert szerintük kiszolgáltatottabbá válnak a munkavállalók. Argentínában egyre csak nő a szegénység, az infláció éves szinten már a 300 százalékot súrolja. A kormány szerint a tervezett reformok beindítják a beruházásokat és felgyorsítják a gazdasági növekedést.

(Borítókép: Rendőrök állnak őrt a Cadena 3 rádióállomás kigyulladt autója mögött a Nemzeti Kongresszus előtti tüntetésen Buenos Airesben 2024. június 12-én. Fotó: Luis Robayo / AFP)