2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Kórházban lábadozik Noam Chomsky, a világhírű nyelvész

2024.06.13. 07:54

Noam Chomsky az utóbbi időben egyre kevesebb alkalommal jelent meg a nyilvánosság előtt, ezért különböző találgatások indultak arról, hogy milyen egészségügyi állapotban lehet. A 95 éves amerikai társadalomkritikus támogatói és a sajtó kérésére sem tudta kifejteni a véleményét a gázai háborúról (ezt tavaly ősz óta nem tette meg, holott korábban többször is szót emelt a palesztinok érdekében). 

A brazil Folha de Sao Paulo című lap hétfőn közölte, hogy Chomsky miért nem szólalt meg ebben a kérdésben. A lap azt írta: 

Noam Chomsky nehezen tud beszélni, miután tavaly júniusban súlyos agyvérzést kapott az Egyesült Államokban.

Valeria Chomsky, a világhírű nyelvész felesége elmondta, hogy férjét mentőhelikopterrel vitték egy Sao Pauló-i kórházba tavaly nyáron. Az utóbbi időben jelentősen javult a nyelvész-filozófus állapota, így az intenzív osztály helyett már egy kórházi szobában ápolják. Chomskyt egy neurológus, egy logopédus és egy tüdőgyógyász is naponta látogatja – írja a Time magazin a Folha de Sao Paulo cikke alapján.

A lap arról is beszámolt, hogy Noam Chomsky rendszeresen követi a híreket,

és amikor a gázai háborúról lát képeket a tévében, akkor tiltakozását kifejezve felemeli a bal karját.

Javuló állapota miatt a Sao Pauló-i Egyetem azt is fontolóra vette, hogy a nyelv- és politikatudomány megbízott professzorává nevezik ki. 

Noam Chomsky az egyik legismertebb nyelvész és a legtöbbet idézett élő tudós a világon. Ismertségéhez a nyelvtudományt átalakító elméletei, politikai szerepvállalása és a tömegmédiával szemben kialakított kritikus szemléletmódja is hozzájárult. 

Ai SUMMIT konferencia 2024