2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Közegészségügyi válsághelyzetet hirdettek Amerikában a fegyveres erőszak terjedése miatt

2024.06.26. 07:08
A fegyveres erőszak terjedése miatt közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett az Egyesült Államok tiszti főorvosa kedden. Vivek Murthy közleményében azt írta, a lőfegyverekhez köthető végzetes esetek vezető halálesetekké váltak, ezért az automata fegyverek betiltását sürgeti, és egyéb jogszabályok elfogadását is szükségesnek látja.

Vivek Murthy hivatalos figyelmeztetésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a lőfegyverekkel elkövetett emberölések száma az elmúlt évtizedben, míg a lőfegyverrel végrehajtott öngyilkosságoké az elmúlt két évtizedben folyamatosan növekszik.

A közlemény szerint 2022-ben az összes lőfegyver által okozott haláleset 56 százaléka öngyilkosságból adódott, 40 százalék emberölés következménye, a többi esetben szándékolatlan incidens állt a háttérben.

A tiszti főorvos arra is rámutatott, hogy a statisztikák alapján mára a lőfegyverekhez köthető végzetes esetek vezető halálesetekké váltak mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. A halálesetek visszaszorítása érdekében Vivek Murthy az automata fegyverek betiltását sürgeti, és egyéb jogszabályok elfogadását is szükségesnek látja.  

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az elmúlt hétvégén az Egyesült Államokban ismét több helyen volt lövöldözés, amelyekben több tucat ember szenvedett halálos vagy súlyos sebesülést. 

A napokban egy amerikai rapper  is fegyveres fegyveres támadás áldozata lett. Julio Fooliót születésnapja ünneplése közben lőtték le a floridai Tampában. A rendőrség beszámolója szerint az eseményen összesen négy embert ért lövés.