2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Bolíviában megbukott a puccskísérlet, a rendőrség letartóztatta a parancsnokot

2024.06.27. 06:26
A bolíviai rendőrség letartóztatta a sikertelen puccskísérlet vezetőjét, Juan José Zúñiga tábornokot. Néhány órával korábban katonák rohamozták meg Bolívia fővárosában, La Pazban az elnöki palotát.

A lázadók vezetője, Juan José Zúñiga tábornok azt mondta, hogy „át akarja alakítani a demokráciát”, és kormányváltás lesz. A katonai vezető hozzátette: 

A fegyveres erők három vezetőjének egyikeként azért jöttem, hogy kifejezzem a megdöbbenésemet. Új kormány lesz, változnak dolgok, de az országunk nem folytathatja így tovább

– mondta Juan José Zúñiga tábornok egy helyi televízióban, majd arról beszélt, hogy bár egyelőre tiszteli Luis Arce elnököt, kormányváltás lesz. A tábornokot letartóztatták. 

„Elítéljük a bolíviai hadsereg egyes egységeinek szabálytalan csapatmozgását. Tiszteletben kell tartani a demokráciát” – reagált Luis Arce államfő az X közösségi portálon a katonai puccskísérletre, és a lakosság segítségét kérte, hogy megfékezzék a támadást.

Arce elnök úgy fogalmazott: „Nem engedhetjük meg, hogy ismét puccskísérletek bolíviai életeket követeljenek” – mondta az elnöki palotából az országnak küldött televíziós üzenetében.

Az elnöki beszéd után demokráciapárti tüntetők vonultak az utcára a kormány támogatására – írja a BBC. Arce elnök azt is bejelentette, hogy új katonai parancsnokokat nevez ki.

Ezzel egy időben az ügyészség büntetőeljárást indított a puccskísérlet miatt.