2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Busszal ütközött egy Budapestre tartó EuroCity Szlovákiában, többen meghaltak

2024-06-27T190745Z 232059454 RC2RJ8AVQQRB RTRMADP 3 SLOVAKIA-TRA
2024.06.27. 19:05

Busszal ütközött a Prága felől érkező Metropolitan EuroCity (EC 279) vonat Szlovákiában, csütörtök délután – számolt be a Mávinform Facebook-oldalán.

A helyszínelésről egy képgalériát is összeállítottunk. Az alábbi fotók megtekintését csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk.

Az Index megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte:

Nagykövetségünk folyamatos kapcsolatban van a szlovák hatóságokkal. A jelenlegi információink alapján nincsen magyar áldozata vagy sérültje a balesetnek, és a konzuli ügyeletre sem érkezett segítségkérés, de továbbra is szorosan nyomom követjük az eseményeket.

A Noviny szlovák lap információi szerint a baleset délután 5 óra után történt. A helyszínre három mentőhelikopter, öt mentőautó és több tűzoltó is érkezett. A szlovák mentőszolgálat operációs központja szerint a balesetben heten meghaltak és tízen megsérültek.

A sérülteket a pozsonyi, a nyitrai, a komáromi és lévai kórházakba szállították. Kettejük állapota súlyos, őket helikopterrel vitték el a helyszínről, egyikük a busz sofőrje.

A vonaton több mint száz ember tartózkodott. A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) szóvivője, Dominik Drevicky az Újszónak elmondta: „A mozdony a mozdonyvezetővel együtt a Cseh Vasutak szolgálatában állt, a kísérőszemélyzet tagjai a ZSSK alkalmazottai voltak.”

Prágából a Nyugatiba érkező EuroCity balesetezett Szlovákiában

A jelzőberendezéssel lehetett gond

Az eddigi ismeretek szerint a busz a baleset előtt más járművekkel együtt várta, hogy a vasúti átjáró sorompója felemelkedjen, majd miután felnyitották azt, elindult, és csak ezután vette észre, hogy közeledik felé egy vonat. Az ütközésben a busz kettészakadt, a vonat motorja pedig kigyulladt. 

Szemtanúk azt állítják, hogy a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezés egy másik baleset miatt szerda óta nem működött, és ma tervezték megjavítani.

Szomorúan fogadtam a hírt a vonat és autóbusz tragikus ütközéséről Érsekújvárnál. Őszinte részvétemet fejezem ki az elhunytak hozzátartozóinak. A sérülteknek mihamarabbi felépülést kívánok

– írta közösségi oldalán Matús Sutaj EStok (Hlas) szlovák belügyminiszter.

Szijjártó Péter részvétet nyilvánított

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvétét nyilvánította szlovák kollégájának. Juraj Blanárnak küldött levelében a tárcavezető hangsúlyozta, hogy mély fájdalommal értesült a tragédiáról.

Kérem, engedje meg, hogy kifejezzem Önnek szívből jövő részvétemet és őszinte együttérzésemet azokkal, akik elvesztették szeretteiket. Gondolataink és imáink az áldozatokkal és családjukkal vannak ezekben a nehéz időkben, és gyors felépülést kívánunk a sérülteknek

– írta a miniszter.

(Borítókép: A mentőszolgálat munkatársai az autóbusszal ütköző vonat balesetének helyszínén dolgoznak Szlovákiában 2024. június 27-én. Fotó:  Robert Novak / Handout / Reuters)