2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Új frakciót alapít az Európai Parlamentben Andrej Babis pártja

2024.06.27. 20:43
Új frakció létrehozásán dolgozik Andrej Babis egykori cseh miniszterelnök, miután pártja, az Elégedetlen Polgárok Akciója kilépett a Renew Europe frakcióból és az ALDE pártcsaládból. Még nem közölték, hogy mely pártok csatlakoznak az új frakcióhoz, a részleteket várhatóan hétfőn hozzák nyilvánosságra.

Új frakciót alapít az Európai Parlamentben (EP) az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) cseh ellenzéki mozgalom – jelentette be Andrej Babis, az ANO elnöke, volt cseh kormányfő csütörtökön a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva.

Az MTI szerint Andrej Babis nem közölte, hogy milyen pártok lesznek az új frakcióban, de annyit elárult, hogy a részleteket a jövő héten, várhatóan hétfőn hozzák nyilvánosságra.

A politikus szerint az új frakció programját a szuverenitás, a biztonság, az illegális migráció elleni küzdelem és a ZöldMegállapodás (Green Deal) módosításának elérése fogja alkotni.

Andrej Babis a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy az ANO kilép a Renew Europe (Újítsuk meg Európát!) európai parlamenti (EP-) frakcióból, valamint az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) európai pártcsoportból.

A volt kormányfő a hírtelevízióban megismételte, hogy az ANO azután lépett ki a Renew Europe frakcióból és az ALDE pártcsaládból, miután ott nem sikerült érvényesíteni programját. Ez az oka annak, hogy új frakciót akar alakítani.

Most először történik meg, hogy egy cseh politikai párt új frakciót alakít. Érdekes lesz, meglátjuk, hány képviselőt sikerül meggyőznünk

– mondta a politikus.

A júniusi európai választásokon az ANO hét mandátumot szerzett az Európai Parlamentben.