2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Tarjányi Péter: Pokoliak az orosz veszteségek, de folyamatosan haladnak előre

2024-06-24T085739Z 1149538104 RC2KH8AKULTK RTRMADP 3 UKRAINE-CRI
A biztonságpolitikai szakértő szerint idén biztosan nem ér véget a háború Oroszország és Ukrajna között, bár szerinte már mindkét oldalon recseg-ropog a hadigépezet.

„Jövő ilyenkorra, ha az egymilliót nem is, de a 750-800 ezret elérheti a sebesült és halott katonák száma az orosz oldalon” – jelentette ki Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorának legújabb adásában. A biztonságpolitikai szakértő szerint bár jelentős veszteségeket szenved el a támadó fél a fronton, s emiatt a támadási ütem lassult, de a legtöbb területen továbbra is folyamatos az előrehaladás. 

Mint rámutatott, amíg Harkiv térségében az ukránoknak sikerült megállítaniuk az oroszokat, addig Zaporizzsja és Donbasz régióban tovább folynak a támadó hadműveletek Oroszország részéről. Ezzel szerinte az a céljuk a katonai stratégáknak, hogy olyan nyomást helyezzenek az ukrán vonalakra, amely ha valahol végül áttörést okoz a védelmen, akkor azon keresztül újabb területeket tudjanak nagyobb ütemben elfoglalni. 

A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, nem csupán az oroszok oldalán pokoliak a veszteségek, hanem az ukránoknál is, ráadásul szerinte utóbbiak ezen a téren továbbra is vereségre állnak, mert már nem igazán képesek pótolni az emberi erőforrást a frontokon. Tarjányi úgy látja, lenne még tartaléka az ukránoknak, de ahhoz olyan döntéseket kellene meghozni, amelyekre a politika jelenleg vagy nem hajlandó vagy nem képes, mert fél a társadalom reakciójától. 

Szerinte egyfajta belpolitikai válságot mutat, hogy miközben a harcmezőn sorban halnak meg az emberek egy honvédő háborúban, addig néhány száz kilométerre onnan sokan nyaralnak és buliznak. Hangsúlyozta, persze nem lehet elvenni az emberektől a lehetőséget, hogy éljék a mindennapjaikat, de közben katonai oldalról mégis indokolt lenne bevonni még több embert a háborúba, csak ahhoz be kellene zárni azokat a kiskapukat, amelyeken keresztül most sok férfi elkerüli, hogy elvigyék a frontra. 

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról, ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Frontvonal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Tűzoltók dolgoznak egy orosz rakétacsapás helyszínén az ukrajnai Odesszában 2024. június 24-én. Fotó: Stringer / Reuters )