2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Videón, ahogy villámcsapás éri a Wizz Air budapesti járatát

2024.06.27. 10:30
Villám csapott a Wizz Air légitársaság Budapestről Londonba tartó járatába szombat reggel. Az egyik utas belülről filmezte le a félelmetes jelenséget.

Villámcsapás érte június 22-én reggel a Wizz Air légitársaság Budapestről Londonba tartó W62201 számú járatát – szúrta ki az rtl.hu.

Az egyik utas a közösségi oldalon számolt be a történtekről, amihez egy videót is megosztott. Az Airbus A321-271NX repülőgépnek és az utasoknak sem esett baja.

Az utastérből készült felvételen jól látható, ahogy a villám végigfut a repülőgép szárnyának külső felületén.

A videó készítője a bejegyzés alatti hozzászólásban úgy fogalmazott, hogy kisebb fényt és hanghatást észleltek, majd a repülő zavartalanul folytatta tovább az útját.

Egy villámcsapás még nem okoz repülőkatasztrófát

Szüle Zsolt oktatópilóta korábban az Indexnek nyilatkozott arról, hogy a repülő gép testét kívülről egy alumíniumréteg védi, ez villámcsapás esetén sértetlen marad. A gép orrán egy orrkúp elnevezésű műanyag alkatrész található, ami a levegő terelésére, a repülő áramvonalasítására alkalmas, ez gyakorlatilag leesik, ha villámcsapás éri a gép testét. Ilyen esetben a pilóta mihamarabb megpróbál leszállni, de ettől még mindig nem zuhan le egy repülő.

A villámcsapások kezelésére a szárnyakon több, statikus kisütő névre hallgató egység található, amelyek leginkább drótkefére hasonlítanak, ezek ugyan villámcsapáskor elégnek, de elvezetik az elektromosságot. A repülőben ülők ilyenkor hatalmas csattanást hallanak, de az ijedségnél nagyobb baj nem történik. A legrosszabb esetben a navigációs rendszer vagy egyéb elektromos rendszerek mehetnek tönkre.