2024. június 30. 18:00
Anglia 2
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Észak-Koreában kivégeztek egy férfit, mert K-popot hallgatott

2024.06.28. 08:04
Egy 22 éves észak-koreai férfit nyilvánosan kivégeztek, mert dél-koreai filmeket nézett és K-popot hallgatott, valamint osztott meg.

Kivégeztek egy 22 éves férfit Észak-Koreában, mert dél-koreai tartalmakat fogyasztott – állítja egy új jelentés, amely rávilágít Phenjan kétségbeesett próbálkozásaira, hogy megfékezze a külső információk és a kultúra beáramlását az országba.

A The Guardian cikke szerint a dél-koreai egyesítési minisztérium által csütörtökön közzétett, az észak-koreai emberi jogokról szóló 2024-es jelentésben részletezett eset 649 észak-koreai disszidens vallomását foglalja össze.

Egy meg nem nevezett disszidens vallomása szerint a Dél-Hvanghe tartományból származó fiatalembert 2022-ben nyilvánosan kivégezték, mert dél-koreai dalokat hallgatott és filmeket nézett és terjesztett, amivel megsértett egy 2020-ban elfogadott észak-koreai törvényt.

A szigorítás további példái közé tartoznak az olyan szokásokért kiszabott büntetések, mint a fehér ruhát viselő menyasszonyok, a napszemüveg viselése vagy a borospohárból történő alkoholfogyasztás – mindezeket dél-koreai szokásnak tekintik.

A jelentés szerint a mobiltelefonokat gyakran ellenőrzik a dél-koreai hatásúnak vélt kifejezések miatt. Bár mindkét Korea ugyanazt a nyelvet beszéli, az 1950–53-as koreai háborút követő megosztottság óta finom különbségek alakultak ki.

A K-pop betiltása része annak a kampánynak, amelynek célja, hogy „megvédje” az észak-koreaiakat a nyugati kultúra „káros” befolyásától. 

Szakértők szerint az, hogy a dél-koreai populáris kultúra beszivároghat az észak-koreai társadalomba, veszélyt jelenthet arra az ideológiára, ami abszolút hűséget követel a „tévedhetetlen” Kim-dinasztia iránt, amely Észak-Koreát 1948-as alapítása óta irányítja.