2024. június 30. 18:00
Anglia 2
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

7,2-es erősségű földrengés sújtotta Peru déli részét

2024.06.28. 09:32
A United States Geological Survey (USGC), az Egyesült Államok szövetségi kormányának földtani intézete közölte, hogy péntekre virradó éjszaka erős, 7,2-es erősségű földrengés rázta meg Peru déli partjait. A Csendes-óceáni Cunami Figyelmeztető Központ szerint az ország partjai mentén akár 3 méteres cunamik is kialakulhatnak.

Pénteken 7,2-es erősségű földrengés rázta meg Peru partjait – írja a CNN. A rengés Atiquipa városától nyolc kilométerre nyugatra, a fővárostól, Limától mintegy 600 kilométerre délre történt.

„A rendelkezésre álló adatok alapján veszélyes szökőárhullámokat jósolnak néhány partvidékre” – közölte a Csendes-óceáni Cunami Figyelmeztető Központ. A központ szerint az Egyesült Államok nyugati partvidékét nem fenyegeti szökőárveszély.

A perui Geofizikai Intézet (IGP) szintén cunamiriadót adott ki, ami azt jelenti, hogy a hatóságoknak a lehetséges cunami miatt a lakosság védelmét szolgáló protokollokat kell aktiválniuk.

Néhány atiquipai lakos a közösségi médiában közölte, hogy nagyon erős és hosszan tartó rengést éreztek, amelytől megremegtek az ágyaik. A rengést egészen a fővárosig érezték.

Peru és a dél-amerikai csendes-óceáni partvidék nagy része két tektonikus lemez határán fekszik: a Dél-amerikai-lemez, amely a kontinens nagy részét magában foglalja, és a Nazca-lemez, amely a Csendes-óceánon át a partvidék nagy részén húzódik.