2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

A szlovák közlekedési miniszter szerint emberi mulasztás okozta az érsekújvári balesetet

2024.06.28. 14:32
Jozef Ráz szlovák közlekedési miniszter a Szlovák Vasutak igazgatójával közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy feltehetőleg emberi tényező okozta az Érsekújvárnál történt balesetet, melyben egy vonat és egy busz ütközött.

Mint arról beszámoltunk, busszal ütközött egy Prága felől érkező, a Nyugati pályaudvarra továbbinduló Metropolitan EuroCity vonat Szlovákiában. A Noviny szlovák lap információi szerint a baleset délután 5 óra után történt. A helyszínre három mentőhelikopter, öt mentőautó és több tűzoltó is érkezett. A szlovák mentőszolgálat operációs központja szerint a balesetben heten meghaltak, és többen megsérültek, közülük kettejük állapota súlyos, őket helikopterrel vitték el a helyszínről, egyikük a busz sofőrje.

Az eddigi ismeretek szerint a busz a baleset előtt más járművekkel együtt várta, hogy a vasúti átjáró sorompója felemelkedjen, majd miután felnyitották azt, elindult, és csak ezután vette észre, hogy közeledik felé egy vonat. Az ütközésben a busz kettészakadt, a vonat motorja pedig kigyulladt. Szemtanúk azt állítják, hogy a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezés egy másik baleset miatt szerda óta nem működött.

Matús Sutaj Estok belügyminiszter szerint látva, hogy mi maradt az autóbuszból, a vonat valószínűleg a maximális, 100 kilométer per órás sebességgel közlekedhetett.

A Nyitrai Kerületi Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az érsekújvári rendőrség közveszélyokozás, illetve emberölés és testi sértés bűntette ügyében indított büntetőeljárást – írja a Paraméter.

Több tényező is közrejátszott

Jozef Ráz közlekedésügyi miniszter közölte, hogy a technikai eszközök megfelelően működtek, emberi mulasztásról van szó, mivel állítása szerint abban az időben a vonatnak semmi keresnivalója sem volt a síneken. Ugyanakkor több tényező is közrejátszott, főként az időjárás, mivel az egyik sín járhatatlanná vált az eső miatt, de ennek ellenére ráengedhették a szerelvényt – írja az Újszó.

A miniszter cáfolta, hogy technikai problémák vagy a vasútvonal elöregedése miatt következett volna be a tragédia.

Alexander Saka, a Szlovák Vasutak igazgatója arról számolt be, hogyan is történt pontosan a baleset.

Először egy személyvonat haladt el Érsekújvár felé, majd miután felemelkedtek a sorompók, a vasúti átjáróba behajtott egy személyautó, utána pedig egy autóbusz. Utóbbinak nekiütközött a Prága és Budapest között közlekedő nemzetközi gyorsvonat [...]. Előzetesen úgy tűnik, hogy a vonat egy lezárt vágányon hajtott át, a baleset körülményeit vizsgáljuk

– mondta.