2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Itt az új Covid-mutáns, az Európa-bajnokság és az olimpia pedig csak segíti a terjedését

GettyImages-2158779299
2024.06.29. 06:05 Módosítva: 2024.06.29. 06:36
A nyár beköszöntével a légúti vírusok gyorsan elhalnak. A koronavírust kivéve, amelynek újabb mutánsai keltenek aggodalmat a szakértők körében azok után, hogy a fertőzések száma erősen emelkedik. Ehhez a sportrendezvények is hozzájárulnak.

A FLiRT alváltozatait az Egyesült Államokban azonosították, a KP.3 és az LB.1 azonban immár Olaszországban is rohamosan terjed – jelentette az Il Messaggero.

Az egykori omikron alvariánsának érkezése nem hatott a meglepetés erejével. Nyári tetőzését ugyanis hetekkel ezelőtt beharangozták.

Tavaly egyébként Magyarországon az év első nyolc hónapjában 28 különböző omikron-variánst azonosítottak, jellemzőik azonban alig különböznek egymástól – emlékeztetett egy magyar víruskutató.

A mutánsok lényege Rusvai Miklós szerint, hogy a tüskefehérjék változatosságával egy fokkal ellenállóbbak a korábban kifejlesztett védőoltásokkal szemben – bár ezeket a vakcinákat is folyamatosan fejlesztik.

„Olaszországban egyelőre »kevés friss szekvenciát töltöttek fel«, így az azonosítást jobbára az amerikai repülőterekről begyűjtött minták alapján végzik” – mondta Federico Gueli, aki a kezdetektől nyomon követi a koronavírus evolúcióját.

Elkülönítették már a legújabb, KP.3 jelzésű mutánst, sőt a leggyorsabban terjedő KP.3.1.1 jelenlétét is kimutatták.

Ez utóbbi március végén jelent meg az andalúziai Cádizban, és most a spanyolországi fertőzési hullám fő mozgatórugója. Villámsebesen fertőz most már Olaszországban is, ahol az azonosított alvariánsok egyötöde KP.3.1.1.

Gueli szerint azonban „nem várható, hogy ez a változat a korábbiaknál súlyosabb következményekkel jár”.

Utazás, csók, ölelés

„A koronavírusok jelenlétét hullámokban tapasztaljuk” – mondta Fabrizio Pregliasco, egy másik olasz virológus, aki szerint egyáltalán nem meglepő, hogy négy-hat havonta megjelenik „egy-egy érdekes változat”.

„Kissé szokatlanabb a légúti fertőzések terjedése nyáron” – véli a szakértő. Számszerűsített arányaiban a betegségek száma nagyobb az átlagosnál.

A befolyásoló tényező közé tartozik a labdarúgó-Európa-bajnokság, illetve a közelgő olimpiai játékok.

Az utazások, a csókok, az ölelések minden bizonnyal elősegítik az új változatok terjedését és behatolásuk sebességét

– hangoztatta Pregliasco.

A jelenséget a tükörsima tóba vetett kavicshoz hasonlította, amely körkörös hullámokat gerjeszt a vízfelületen.

A fertőzést nem szabad lebecsülni, kivált az idősek körében” – figyelmeztetett a szakember. Arra is emlékeztetett, hogy a járványügyi adatok nem mutatják ki egyértelműen a megbetegedések számát. Legfeljebb a halálesetekre kapják fel egyesek a fejüket.

Pregliasco ugyanakkor biztatónak tartja, hogy az esetleges korábbi fertőzés és a védőoltás kombinációjából kialakult úgynevezett hibrid immunitás csökkenti az új fertőzés intenzitását.

Többek között láz, rossz közérzet, fáradtság is lehet a tünetek között

A többi variánshoz hasonlóan a KP.3 mutációi is nagyobb átviteli képességet szavatolnak, és könnyebben kerülik meg a vakcinák védőfalát. Az Egyesült Államokban a terjedésük olyannyira gyors volt, hogy az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint a KP.3. lett az „uralkodó változat az országban”. A koronavírus-fertőzések egynegyedét ez a mutáns okozta.

Ennek ellenére az Egészségügyi Világszervezet még nem adott ki kockázatértékelést, jóllehet a helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérik, hogy idejekorán közbeléphessenek.

A tünetek nemigen különböznek a korábbi Covid-betegségek jellemzőitől: a KP.3 ismérve a láz, a rossz közérzet, a fáradtság, a fejfájás, a köhögés, a torokfájás, nem utolsósorban pedig izom- és ízületi fájdalmak.

(Borítókép: A török szurkolók gyülekeznek az UEFA EURO 2024 F csoportjának Törökország–Csehország mérkőzése előtt a hamburgi Imtech Arénában 2024.június 26-án. Fotó: Halil Sagirkaya / Anadolu / Getty Images)