Megszólalt az érsekújvári tragédia egyik szemtanúja: Horrorjelenetnek, rémálomnak tűnt az egész

2024.07.01. 19:32
Szombaton busszal ütközött Szlovákiában, Érsekújvárnál egy Prága felől érkező, a budapesti Nyugati pályaudvarra tartó Metropolitan EuroCity vonat. Egy szemtanú most a közösségéi médiában számolt be arról, hogy mit élt át a tragédia napján.

Mint arról beszámoltunk, szombaton busszal ütközött egy Prága felől érkező, a Nyugati pályaudvarra tartó Metropolitan EuroCity vonat Szlovákiában. 

A helyszínre három mentőhelikopter, öt mentőautó és több tűzoltó is érkezett. A szlovák mentőszolgálat operációs központja szerint a balesetben heten meghaltak és többen megsérültek, közülük kettejük állapota súlyos volt, őket helikopterrel vitték el a helyszínről, egyikük a busz sofőrje.

A tragédia egyik szemtanúja a közösségi oldalán számolt be arról, hogy édesapjával épp a vasúti átjárónál várakoztak, és nem sokkal előttük állt az autóbusz – írja a Paraméter.

Mind várakoztunk. Néhány pillanat múlva jobbról elhajtott egy vonat. Ahogy eltűnt, eltelt néhány perc, és ahogy az lenni szokott a vasúti átjáróknál, felemelkedtek a sorompók. Tiszta a levegő, semmi vész, indulhatunk. Ahogy a sorompók teljesen felemelkedtek, elsőként egy személyautó haladt át, majd elindult a mögötte lévő autóbusz

– írta a férfi. Hozzátette, hogy ezután egy hangos dudaszó hallatszott, de nem értette, hogy mi történik, hiszen a vonat már elment, a sorompók fenn voltak, ugyanakkor a következő pillanatban már azt látta, hogy a balról érkező vonat hatalmas erővel ütközött az átjáróba időközben behajtó autóbusznak.

„Hatalmas ütközés és robbanás. Az autóbusz kettészakadt és jó 300 méteren keresztül tolta maga előtt lángolva. A busz hátsó része az árokba zuhant” – folytatta a beszámolót a férfi. Azt is leírta, hogy tehetetlenségében csak ordítani tudott.

Csak néztük az egészet, abban a pillanatban már nem lehetett segíteni. Abban a pillanatban horrorjelenetnek, rémálomnak tűnt az egész. Az autóbuszt, ami embereket szállított, a szemünk előtt tépte ketté teljes sebességgel egy vonat

– tette hozzá.

Megjegyezte, hogy szerinte a sofőr nem hibázott, feltételezi, hogy rendszeresen ezen az útvonalon jár, már számtalanszor áthaladhatott az átjárón, és mint mindig, aznap is megbízhatott benne, hogy ha felemelkednek a sorompók, akkor nem fenyegeti veszély.

Emberi mulasztás történt

Az eddigi ismeretek szerint a busz a baleset előtt más járművekkel együtt várta, hogy a vasúti átjáró sorompója felemelkedjen, majd miután ez megtörtént, elindult, és csak ezután vette észre, hogy közeledik felé egy vonat. Az ütközésben a busz kettészakadt, a vonat motorja pedig kigyulladt. Szemtanúk azt állítják, hogy a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezés egy másik baleset miatt szerda óta nem működött.

A Nyitrai Kerületi Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az érsekújvári rendőrség közveszélyokozás, illetve emberölés és testi sértés bűntette ügyében indított büntetőeljárást.

Jozef Ráz közlekedésügyi miniszter közölte, hogy a technikai eszközök megfelelően működtek, emberi mulasztásról volt szó, mivel állítása szerint abban az időben a vonatnak semmi keresnivalója sem volt a síneken. Ugyanakkor több tényező is közrejátszott, főként az időjárás, mivel az egyik sín járhatatlanná vált az eső miatt, de ennek ellenére ráengedhették a szerelvényt. A miniszter cáfolta, hogy technikai problémák vagy a vasútvonal elöregedése miatt következett volna be a tragédia.